NordNews
Avem ce spune

FOTO | De dragul primăriei de Bălți, „penalul” Rizea face orice

Pretendentul la fotoliul de primar al municipiului Bălți, Cristian Rizea, își face PR pe seama europarlamentarului Bogdan Rareș. Acesta a postat pe facebook o poză cu prim-vicepreședinte PNL, însoțită de comentariul: „Îi mulțumesc vechiului meu prieten Rares Bogdan – europarlamentar și prim-vicepreședinte al PNL pentru vizita și pentru susținerea candidaturii mele la Primăria orașului Bălți!”.

Am încercat să obținem o reacție de la Bogdan Rareș cu privire la postarea lui Cristian Rizea. Europarlamentarul ne-a rugat să revenim mai târziu cu un apel, reușind să declare doar: „Acesta știe cum să-și facă imagine”. Ulterior, Bogdan Rareș nu ne-a mai răspuns la telefon.

Amintim că ex-deputatul român, Cristian Mihai Rizea, se vrea primar de Bălți. Acesta și-a înaintat candidatura pentru alegerile locale din 21 noiembrie.

„Stimați cetățeni ai R. Moldova, după cum vedeți sunt în fața primăriei din orașul Bălți alături de prietenul și partenerul meu politic, Vladimir Dachi, președintele Partidului Politic „NOI”. Iată dovada de recepționare a documentelor pe care le-am depus din pareta Partidului Politic „NOI”. Îmi anunț candidatura pentru primăria orașului Bălți”, a declarat Rizea.

Cristian Rizea este un politician român, fost membru PSD, deputat în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016 din România. În iunie 2011, Rizea a fost cercetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) sub suspiciunea de fraudare a fondurilor europene, precum și de Agenția Națională de Integritate (ANI). Aceștia au decoperit că Rizea nu poate justifica aproximativ 300.000 de euro, că a derulat tranzacții bancare suspecte, de aproape 1.000.000 de euro, dar îl bănuiesc și că s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor. A fost trimis în judecată în martie 2016. Acesta a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Magistrații au decis și confiscarea sumei de 300.000 de euro.
După condamnare, Rizea s-a refugiat în Republica Moldova, unde a reușit să obțină cetățenie moldovenească. Președintele Igor Dodon a declarat, pe 21 octombrie 2020, că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, iar la 3 noiembrie a semnat un decret de retragere a acesteia. În replică, Rizea l-a acuzat că acesta ar fi fost plătit de „infractorii pe care îi devoalează”.  Politicianul condamnat a fost arestat de autoritățile moldovenești în seara aceleiași zile.
Pe 4 noiembrie 2020 Ministerul Justiției din România a trimis Republicii Moldova o cerere de extrădare pe numele lui Rizea.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata