NordNews
Avem ce spune

FOTO | În Republica Moldova a demarat campania de vaccinare antirabică a vulpilor

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat că pe data de 3 octombrie a demarat campania de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova, aferentă anului 2021. Acest program este sprijinit de România și cofinanțat de Uniunea Europeană.

Potrivit ANSA, în ţară vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană de către prestatorul de servicii contractat în acest sens, precum și manual, de către colaboratorii ANSA. Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești. Acesta sunt distribuite din avion în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite. Pentru aplicare și orientare corectă, se utilizează sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit.

Distribuția manuală a momelilor vaccinale se va realiza de către angajaţii subdiviziunilor teritoriale ale ANSA, precum și personalul din cadrul Agenției Moldsilva și Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricționează circulația liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora. Întreg programul de vaccinare este prevăzut pentru luna octombrie.

ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice, însă, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru câini și pisici.

Mai mult, în scopul informării corecte a populației, ANSA a demarat o campanie de informare prin plasarea în locuri publice a afișelor informative despre Programul de vaccinare.

Principalul obiectiv al Programului este diminuării progresive a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă până în anul 2023, dar și fructificarea oportunității republicii de a absorbi fondurile financiare acordate de Uniunea Europeană pentru eradicarea rabiei prin Decizia Grant SANTE/VP/2018/RO/SI2.774145, decizie care prevede și acordarea asistenței financiare nerambursabile pentru Republica Moldova destinate finanțării măsurilor de profilaxie a rabiei la vulpile sălbatice pe o distanță de 50 km de la hotar cu România în interiorul Republicii Moldova, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul țării.

Campanii similare de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova au fost desfășurate și în anii precedenţi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"