NordNews
Avem ce spune

FOTO | Medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți, Mihai Tertea, reținut de CNA. A fost denunțat de soțul unei mămici

Medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți, Mihai Tertea, a fost reținut de CNA pentru corupere pasivă. Acesta ar fi cerut 7000 de lei pentru asistarea unei nașteri.

Medicul a fost denunțat la Direcția generală teritorială Nord a CNA de către persoana de la care ar fi cerut mita. Potrivit denunțătorului, medicul-șef ar fi pretins 7000 de lei pentru acordarea serviciilor medicale calitative și asigurarea unei nașteri asistate corespunzător soției acestuia.

Ieri, 19 noiembrie, Mihai Tertea a fost reținut în flagrant în momentul transmiterii ultimei tranșe de bani în sumă de 5000 lei. În prezent, bănuitul se află în izolator fiind reținut pentru 72 ore.

Amintim că orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Reprezentanții Spitalului Clinic Bălți au venit cu o reacție:

„Condamnăm orice acte de corupție și transmitem un mesaj clar întregului corp de cadre medicale să își revadă valorile și să se debaraseze de practicile lor vechi. Spitalul a fost asigurat în ultimii 2 ani cu multe echipamente de performanță înaltă, echipamente la care doar puteam visa anterior. În spital se desfășoară reconstrucții capitale a unui șir de secții, avem medici și personal competent. Avem un potențial enorm si așteptările oamenilor sunt mari, nu trebuie să ne distrugem imaginea prin așa metode.”

Cazul a fost comentat și de Ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Condamnăm orice percepere de bani de la pacienți de către personalul medical – condiționată, pasivă, sub formă de mulțumiri”, se arată n mesajul ministrei, menționând că  toți cei care recurg la asemenea acțiuni „nu vor putea evita întâlnirea cu ofițerii CNA”.

 „Condamnăm orice percepere de bani de la pacienți de către personalul medical – condiționată, pasivă, sub formă de mulțumiri. Transmit permanent aceste mesaje și în sistemul medical, și în spațiul public din prima zi de mandat, deschis și transparent. Procurăm și instalăm echipamente, efectuăm reparații capitale, în ultimii ani s-au majorat și se vor mai majora salariile. Spitalele se schimbă la față cu fiecare zi. E timpul de renunțat la o așa rușine pentru sistem – a scoate zece piei de pe prieteni, concitadini, consăteni, vecini, colegi. Ne dorim în Europa, dar cu practici vechi, cam așa se primește.

Încurajez pacienții să nu plătească, să nu le fie frică, să declare, să raporteze.

Pentru cei care continuă cu obiceiurile lor urâte – îmi pare rău, dar până la urmă, nu veți putea evita întâlnirea cu ofițerii CNA, aceasta trebuie să fie clar. Sistemul de sănătate e al oamenilor și pentru oameni și va deveni pe final un sistem nu doar de sănătate, ci și sănătos”, susține Nemerenco.

1 Comentariu
  1. Alexei Levinta spune

    Da! Mulți vor spune – wau! Așa fac ei toți!!! Da, dar cine i-a învățat?! Tot noi!!! Din start dăm – 10 ouă, o găină, o parte din purcel,,singuri îi învățăm apoi plângem!!! De ce nu se începe o campanie de persecuție a persoanelor care oferă mită?!!
    Dar cam a trebui!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"