NordNews
Avem ce spune

FOTO | Mica Unire, sărbătorită în nordul R. Moldova. Consulul General al României la Bălți: Îndemn tinerii să învețe istoria reală

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Bălți. Evenimentul cu genericul „Ora publică: 24 Ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza”, a fost organizat de Consulatul General al României la Bălți și Centrul de Informare al României.

Evenimentul s-a desfășurat atât la sediul Centrului de Informare al României (CIR) din cadrul Bibliotecii Științifice a USARB, cât și în mediul online. Acesta a cuprins o prezentare susținută de Ana Molcosean, profesoară de istorie, și a reunit bibliotecari de la Biblioteca Universității de Stat „Alecu Russo”, elevi de la Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălți și Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Dondușeni, coordonați de PC Roman Botezat, profesor de istorie.

În luările de cuvânt au fost evocate importanța istorică a evenimentului, contextul istoric în care a fost realizată Unirea de la 1859, personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, rolul şi impactul reformelor promovate în modernizarea societății românești”, se arată într-un comunicat emis de Consulatul General al României la Bălți.

Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu a reiterat importanța momentului istoric de la 1859, decizie ce s-a realizat pe unitatea de limbă, cultură, istorie și tradiții.

Îndemn tinerii să învețe istoria reală, nu cea falsificată, să pună un accent deosebit pe aprofundarea cunoașterii istoriei relațiilor internaționale, înțelegerii contextelor geopolitice, să respecte și să promoveze valorile naționale autentice și să-și urmeze idealurile”, a declarat Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

Totodată, Consulul General al României la Bălți a subliniat că șlefuirea abilităților intelectuale de către tineri primează în raport cu celelalte activități cotidiene și reprezintă cea mai benefică activitate pentru viitorul lor.

În cadrul evenimentului a fost prezentată și o expoziție de carte „24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române”.

În paginile documentelor expuse sunt reliefate evenimente, personalități, memorii, care ajută la cunoașterea originilor națiunii române și a înțelegerii momentelor importante ale făuririi României, pe baza argumentelor solide, după cum afirma și marele scriitor, filolog și istoric român, născut în localitatea Hotin, Basarabia, Bogdan Petriceicu Hașdeu: Moldova, Transilvania, Muntenia nu există pe fața pământului; există o singură Românie: există un singur corp și un singur suflet, în care toți nervii și toate suspinele vibrează unul către altul”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, în fiecare an, la data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, dată care marchează Unirea Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat național unitar român.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"