NordNews
Avem ce spune

FOTO | O asociație din Bălți a obținut premiul „Promovarea schimbării” în cadrul Galei Societății Civile 2022. Delegația UE a ales mai mulți câștigători

Asociația Obștească „ANIMA” din Bălți a obținut premiul Promovarea schimbării în cadrul Galei Societății Civile 2022. Evenimentul de premiere, organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a avut loc pe 22 iunie la Chișinău. Organizații ale societății civile (OSC) din diferite regiuni ale Republicii Moldova au fost premiate pentru perseverență, dedicație și creativitate în identificarea soluțiilor pentru cele mai stringente probleme la nivel local și național.

Organizațiile societății civile, finanțate de Uniunea Europeană (UE), care au contribuit la consolidarea democrației, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova au fost premiate în cadrul Galei Societății Civile 2022.

Lista câștigătorilor din acest an este următoarea: Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA) – Premiul Guvernare mai puternică, Asociația Obștească „AudiViz” – Premiul Societate mai puternică, Fundația Est-Europeană – Premiul Economie mai puternică, și Asociația Obștească „Fondul de Inovații Sociale din Moldova” –Premiul Conectivitate mai puternică.

Totodată, au fost oferite patru premii speciale: Asociației Obștești „Homecare” – Premiul Consolidarea încrederii, Asociației Obștești „ANIMA” – Premiul Promovarea schimbării, Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” – Premiul Promovarea Egalității de Gen și Misiunii Sociale Diaconia – Premiul Răspuns la criza socială.

„Premiile Europene pentru societatea civilă marchează dedicația și perseverența, și anume – munca zilnică asiduă, a acestor organizații, bazată pe entuziasm și impact real asupra vieții oamenilor din Republica Moldova. Noi vom continua să susținem societatea civilă din Republica Moldova pentru o guvernare mai bună, o societate mai puternică, o economie rezilientă, dezvoltare locală și un mediu mai sănătos, toate pentru o viață mai bună și oportunități egale pentru oamenii din toate regiunile Republicii Moldova, căci împreună suntem mai puternici!”, a declarat Jānis MAŽEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

În prezent, Uniunea Europeană susține 32 de proiecte mari de granturi,  implementate de organizații ale societății civile din Republica Moldova, în valoare de cca 38,4 milioane de euro. Cele 32 de proiecte de granturi, care sprijină OSC-urile, sunt implementate în 9 sectoare de intervenție. Cele mai importante două sectoare sunt „participarea democratică și societatea civilă” și „drepturile omului”, astfel 20 din cele 32 de proiecte de granturi sunt implementate în aceste două sectoare. Celelalte sectoare cheie includ „protecția socială”, „drepturile femeilor și stoparea violenței împotriva femeilor și fetelor”, „alegeri”, „dezvoltare juridică și judiciară” și „dezvoltare rurală”.

Grație acestor proiecte, peste 50.000 de persoane vulnerabile beneficiază de servicii sociale în diverse localități. Adițional, peste 800 de persoane vulnerabile beneficiază gratuit de servicii și produse necesare, generate de cele peste 15 întreprinderi sociale (inclusiv șase create pe malul stâng al Nistrului), care au creat 59 de locuri de muncă pentru persoanele defavorizate. Totodată, UE a susținut peste 70 de întreprinderi mici inițiate de tineri, ceea ce a contribuit la crearea a 84 de locuri de muncă. Aceste inițiative au permis unui număr mare de persoane să-și îmbunătățească calitatea vieții și să beneficieze de o incluziune mai bună în comunitățile din care fac parte.

Prima ediție a Galei Premiilor Uniunii Europene pentru Societatea Civilă 2022 a fost organizată de către Delegația UE în Republica Moldova în anul 2018. De atunci, au avut loc în total trei ediții.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"