NordNews
Avem ce spune

FOTO | O companie elvețiană va investi în Zona Economică Liberă Bălţi

Compania elvețiană Schoeni a semnat, astăzi, un Acord de investiții în valoare de 1,5 milioane de euro cu Zona Economică Liberă „Bălți”, subzona Ștefan Vodă. Documentul a fost semnat de administratorul principal al ZEL „Bălți”, Marin Ciobanu, și de reprezentantul companiei elvețiene Schoeni, Daniel Schoeni. Banii vor fi folosiți pentru construirea unei fabrici de procesare a fructelor și legumelor, de 2.000 m.p., în subzona Ștefan Vodă.

Semnarea acordului este rezultatul unui studiu realizat de experții Schoeni privind oportunitățile în sectorul agricol din Moldova, în perioada 2020-2021.

Potrivit unui comunicat al instituției, compania elvețiană Schoeni a evaluat pozitiv perspectivele investiționale de lucru în țara noastră, iar în iulie 2021 a înregistrat în Moldova compania „HIS EAST” SRL și a devenit rezident al ZELB (subzona Ștefan Vodă). Scopul principal al proiectului este de a permite micilor producători agricoli din sud-estul țării să transforme producția agricolă primară în produse cu valoare adăugată. Fabrica va fi dotată cu utilaje moderne pentru prelucrarea fructelor și legumelor și va avea o capacitate de producție de 2000 de tone pe an. Pe termen lung, se planifică extinderea capacității de producție și a spațiului de cinci ori – până la 10.000 de metri pătrați, cu o creștere corespunzătoare a investițiilor și a locurilor de muncă.

La ceremonia de semnare a Acordului de investiții a participat Sergiu Lazarencu, membru al Comisiei parlamentare pentru Economie, buget și finanțe, care a declarat:

Din experiența mea în administrația publică locală, cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă fermierii atunci când caută piețe de desfacere. Prin urmare, decizia companiei elvețiene Schoeni de a investi în Republica Moldova trebuie salutată și susținută. Aceasta este prima investiție serioasă în sud-estul țării, care va permite producătorilor agricoli din regiune să își vândă produsele în timp util”, a declarat Sergiu Lazarencu, membru al Comisiei parlamentare pentru Economie, buget și finanțe.

În prezent, în subzona Ștefan Vodă se află în curs de desfășurare construcția rețelelor inginerești și se lucrează la pregătirea infrastructurii necesare pentru funcționarea fabricii. Se preconizează ca aceasta să fie deschisă la începutul sezonului agricol următor, în mai-iunie 2022. Fabrica va începe să proceseze legume (varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă), fructe de pădure (zmeură, căpșuni) și fructe (mere, pere). Atât semifabricatele congelate, cât și produsele finite, inclusiv cele sub marca Schoeni Food, vor fi produse și exportate în Elveția și în alte țări din UE

Șeful Zonei Economice Libere „Bălți” a declarat că atragerea în Republica Moldova a unor investitori precum compania elvețiană Schoeni rămâne unul dintre obiectivele cheie ale zonei economice libere „Bălți”.

Acest proiect de investiții este foarte important nu doar la nivel regional, ci și la nivel național. Pe lângă faptul că este prima companie elvețiană care a decis să investească în Republica Moldova, aceasta va crea premisele pentru alte investiții într-un domeniu mai puțin explorat – prelucrarea produselor agricole. Un aspect la fel de important este crearea de noi locuri de muncă în regiune”, a menționat Marin Ciobanu, administratorul principal al ZEL „Bălți”.


Despre Schoeni Holding

Schoeni este un mare holding elvețian cu peste 1.000 de angajați în Elveția, Italia și Slovacia. Schoeni Food și-a început activitatea în 1920, în Elveția, cu producția de varză la scară industrială. Compania este un pionier în producția ecologică și își extinde continuu gama de produse. Schoeni este recunoscută ca “marcă națională de calitate”, iar produsele sale se găsesc pe rafturile tuturor magazinelor din Elveția. În 2020, compania a lansat o nouă gamă de produse, cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de activitate. Din 1969, compania și-a dezvoltat activitatea de transport și logistică, Schoeni Transport AG, devenind treptat cel mai mare operator de pe piețele elvețiană și italiană, cu o flotă compusă din mii de vehicule, concepută pentru transportarea diverselor mărfuri: de la lemn până la frigidere, cu centre și platforme logistice importante. De asemenea, Schoeni Transport AG contribuie activ la protejarea mediului înconjurător, prin achiziționarea de vehicule alimentate cu combustibil 100% biodiesel; în 2021, a fost achiziționat primul camion cu pile de combustie, alimentat cu hidrogen.


Despre Zona Întreprinderii Libere Bălți” (ZELB)

Zona Economică Liberă Bălți” (ZELB) a fost înființată în martie 2010. Pe parcursul a 11 ani de activitate, în zonă au fost înregistrați 78 de rezidenți, ale căror investiții totale depășesc 222 milioane USD. În această perioadă au fost create 11600 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de 8600 de lei. Volumul producției industriale este în prezent de 6,9 miliarde de lei pe an, iar vânzările totale se ridică la 7,1 miliarde de lei pe an. ZELB are 19 subzone, dintre care trei în Bălți și restul în întreaga țară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"