NordNews
Avem ce spune

FOTO // O expoziție de pictură a artistului plastic Vasile Rață, originar din R. Moldova, vernisată la București

O expoziție de pictură a artistului plastic Vasile Rață, originar din Republica Moldova, stabilit la București, intitulată „Ecouri / Echoes“, a fost inaugurată astăzi în capitala României, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, președintele Asociației „Arbor”, managerul cultural Victoria Nagy Vajda, a menționat că Vasile Rață este un artist abracadabrant, asemenea unui continuator contemporan al dadaiștilor europeni și al avangardiștilor ruși.

„Îmi aduce aminte de constructivismul rus, dar și de Marcel Duchamp. În opera artistului resimți influențe ale școlilor de artă de la Chișinău, Moscova, București și Italia (artistul a făcut o rezidență la Academia di Brera, Milano). Doar o astfel de mixtură de școli și culturi poate da naștere unor opere neobișnuite, care, deși provoacă privitorului o reacție ludică, atrag prin forma lor plastică realizată maiestuos și cu bun gust”, a subliniat curatorul expoziției.

Potrivit sursei citate, Vasile Rață îndrumă privitorul să descopere ceea ce este interesant în obiect, care, deși e unul comun, poate avea și o perspectivă artistică, ajutându-l pe privitor să-l redescopere cu alți ochi. „Spălătoarele din curțile țăranilor de altădată, pâlniile, care devin tot mai mult rarități, ascund în ele nu doar noțiuni estetice, ci și de analiză, o discuție pe care omul o poate avea cu obiectul de care se folosește”, a mai spus Victoria Nagy Vajda.

Expoziția „Echoes” aduce în fața publicului o lucrare fantasmagorică, un Relax/Subterin, o navă asemănătoare submarinului, care navighează însă pe sub scoarța pământului. O navă ce ține de domeniul fantasticului, dar a cărei idee nu a fost trecută cu vederea de inginerii de la începutul secolului XX, puși pe căutarea unor mijloace de cucerire a Terrei și a Cosmosului.

„Însuși Hrușciov a devenit interesat de proiectul unei bărci subterane, pentru că i-a plăcut ideea de a scoate imperialiștii și de sub pământ. Într-un final, subterinul a fost dezvoltat de ruși și nemți, însă, din cauza caracteristicilor tehnice neviabile, a fost abandonat prin anii ‘60, în favoarea tehnologiilor spațiale. În 1962 se construiește o uzină de producere a subterinelor în Crimeea. Primul și ultimul subterin produs avea o viteză de 15 km/oră. A explodat la probe în zona munților Ural, din Rusia. În 1964, proiectul a fost abandonat în favoarea programului de atingere a Lunii”, a explicat artistul Vasile Rață.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata