NordNews
Avem ce spune

FOTO | O „peşteră ritualică” a mayaşilor, neatinsă de 1.000 de ani, conţine o comoară arheologică uimitoare

Arheologii mexicani au descoperit o peşteră care conţine mai multe relicve ale mayaşilor. Acestea pot scoate la iveală mai multe indicii despre civilizaţia antică, transmite descopera.ro.
Sistemul de peşteri, despre care se crede că a fost sigilat acum 1.000 de ani, este cunoscut ca „Zeul Jaguar” sau Balamku şi conţine cel puţin 150 de artefacte.
Conform cercetătorilor, accesul dificil la peşteră a crescut calităţile sale sacre, sugerând că era folosită pentru ritualuri. Există nenumărate rămăşiţe ale vaselor de ceramică, multe ilustrând zeul apei Tlaloc. Ar exista chiar şi rămăşiţe ale oaselor umane, conform cercetătorilor.
„Balamku va ajuta la rescrierea istoriei Chichen Itza din Yucatan. Sute de artefacte arheologice care ţin de şapte ofrande descoperite până acum, se află într-o stare uimitoare de conservare”, a precizat Guillermo de Anda, cercetător la Institute of Anthropology and History din Mexic. „Întrucât contextul a rămas sigilat timp de secole, conţine informaţii extrem de importante cu privire la formarea şi prăbuşirea oraşului”, a adăugat acesta.
Conform relatărilor, arheologii au fost nevoiţi să se târască pe burtă prin multe pasaje pentru a ajunge la camerele secrete.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"