NordNews
Avem ce spune

FOTO | Premierul Natalia Gavriliţa: „Mulţumim Lituaniei pentru susţinere în avansarea dialogului cu UE”

„Ne exprimăm recunoştinţa pentru menţinerea Republicii Moldova pe lista statelor prioritare de asistenţă pentru dezvoltare, oferită de Lituania, şi sprijinul continuu de care beneficiază ţara noastră în implementarea reformelor structurale la nivel naţional”. Declaraţia a fost făcută de Prim-ministrul Natalia Gavriliţa în cadrul unui briefing susţinut împreună cu omologul său din Lituania, Ingrida Šimonytė, după întrevederea de la Guvern, transmite MOLDPRES.

Natalia Gavriliţa a numit în context lotul de vaccin anti-Covid oferit de Lituania, precum şi cele peste o sută de proiecte susţinute de această ţară în perioada 2006-2020, care au contribuit direct la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor din Moldova, precum şi la consolidarea bunei guvernări.

„Pentru anul 2021, Ministerul Afacerilor Externe din Lituania a aprobat deja cinci proiecte bilaterale de asistenţă pentru dezvoltare în domenii precum buna guvernare, consolidarea democraţiei şi societăţii civile. Aceste proiecte vor contribui printre altele la rezistenţa societăţii la dezinformare şi vor oferi recomandări privind implementarea Acordului de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova în domeniul transporturilor”, a specificat şefa Cabinetului de miniştri de la Chişinău.

De asemenea, premierul a menţionat că a asistat împreună cu Prim-ministrul de la Vilnius la semnarea Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

„Acest document va contribui la consolidarea capacităţii instituţionale şi de guvernare în ţara noastră, constituind doar una din şirul de acţiuni de pe agenda bilaterală de cooperare moldo-lituaniană”, declarat oficialul.

„Guvernul pe care îl conduc a reuşit deja să întreprindă mai mulţi paşi concreţi pentru consolidarea relaţiilor de cooperare cu partenerii noştri lituanieni. În context, voi menţiona recunoaşterea şi conversiunea permiselor de conducere, fapt aşteptat mult de diasporă. Tot datorită Lituaniei prinde rădăcini şi se dezvoltă conceptul de Trio Asociat. Vreau să aduc mulţumiri Lituaniei pentru susţinerea constantă acordată Republicii Moldova în avansarea dialogului cu Uniunea Europeană, Lituania fiind unul din partenerii apropiaţi ţării noastre”, a spus Natalia Gavriliţa.

La rândul său, Ingrida Šimonytė  a reiterat suportul Lituaniei pentru Republica Moldova şi Guvernul său şi a declarat că „Lituania este un susţinător al aspiraţiilor Moldovei de a adera la familia europeană”. „Dispunem de o experienţă în ceea ce ţine de calea spre UE, am avut de învăţat multe şi am învăţat din mers, or, suntem gata să împărtăşim din practicile noastre colegilor de la Chişinău”, a afirmat premierul lituanian.

„Suntem alături de Republica Moldova şi suntem gata să intensificăm relaţiile, fiind sincer determinaţi să oferim suport tangibil şi de real folos”, a conchis Ingrida Šimonytė.

Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, efectuează o vizită de lucru la Chişinău, urmând să aibă întrevederi cu conducerea de vârf a ţări.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"