NordNews
Avem ce spune

FOTO | PS Antonie, Episcopul de Bălţi – Cetăţean de Onoare al Comunei Mogoşeşti-Iași

Luni, 6 decembrie 2021, creştinii ortodocşi care ţin sărbătorile pe stilul nou, l-au sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae. PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Mogoşeşti, judeţul Iaşi, cu ocazia sărbătoririi hramului acestei comunități.

Ierarhul Episcopiei de Bălţi s-a aflat în mijlocul creştinilor din Mogoşeşti la invitaţia părintelui paroh Dumitru-Cristinel Puiu.
În cuvântul său, Ierarhul din Basarabia a mulţumit părintelui paroh pentru invitaţie şi Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântarea de a sluji la Mogoşeşti şi s-a referit la chipul luminos al Sfântului Ierarh Nicolae – „model de slujire pentru creştini şi clerici, dar în mod special pentru ierarhi”.
După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra familiei părintelui paroh şi asupra comunei Mogoşeşti.
În zi de hram, la Mogoşeşti, PS Antonie a avut parte şi de o surpriză – Consiliul local al Comunei Mogoşeşti-Iaşi i-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Mogoşeşti.
Doamna primar Rodica Popa-Roşu într-un bogat LAUDATIO a vorbit despre motivele care au stat la baza conferirii Preasfinţitului Părinte Antonie acest înalt titlu, amintind asistenţei despre pregătirea intelectuală şi bogata activitate pastoral-misionară şi caritativ-educativă a Preasfinţiei Sale la Bălţi. În Certificatul de Cetăţean de Onoare înmânat PS Antonie de către doamna primar, între altele, se menţionează că titlul onorific i-a fost conferit „pentru promovarea excepţională a religiei noastre creştin-ortodoxe şi spiritul unionist, bogata activitate caritabilă şi de implicare în domeniul culturii şi al învăţământului”.
PS Antonie a mulţumit doamnei primar Rodica Popa-Roşu pentru frumoasa surpriză, menţionând că este o mare onoare să fie cetăţean al comunei Mogoşeşti, unde locuiesc creştini evlavioşi şi buni gospodari.
Domnul scriitor Vasile Fluturel i-a dăruit PS Antonie două cărţi semnate de domnia sa şi de doamna Elena Fluturel, soţia sa, şi a adresat un emoţionant cuvânt în care a vorbit despre românism, Basarabia şi Grigore Vieru.
Părintele Dumitru-Cristinel Puiu i-a mulţumit PS Antonie pentru binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul basarabean, Cetăţean de Onoare al comunei Mogoşeşti, să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.
PS Antonie a asistat la un program artistic prezentat de copiii de la şcoala din comună, după care i-a binecuvântat şi a îndeplinit rolul moşului care aduce cadouri copiilor ascultători. PS Antonie a împărţit şi câteva exemplare din „Primul jurnal misionar al Cuviosului Anatolie Tihai” şi „Sectele religioase din Japonia”, autor Cuviosul Anatolie Tihai, apărute la Editura Episcopiei de Bălţi şi Cărţi de Învăţătură de Credinţă Creştină Ortodoxă.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, dirijat de Costel Mirel Nechita, relatează Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi.
1

2

3

4

5

6

8

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata