NordNews
Avem ce spune

FOTO | România a obținut prima medalie de aur la Tokyo prin Ancuța Bodnar și Simona Radiș, la dublu vâsle feminin. Nou record olimpic

România a câștigat titlul olimpic la Tokyo, miercuri, la dublu vâsle feminin, prin canotoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș, care au făcut o cursă extraordinară, devansându-și cu mult celelalte cinci adversare și stabilind în final și un nou record olimpic, scrie digi24.ro

Romania’s Ancuta Bodnar (back) and Romania’s Simona Radis compete in the women’s double sculls rowing heats during the Tokyo 2020 Olympic Games

Imnul României a răsunat pentru prima dată în Japonia, miercuri dimineață, la Sea Forest Waterway. Este prima medalie de aur pe care România o obține la această ediție a jocurilor olimpice și era a doua medalie a lotului românesc, după argintul de la spadă câștigat de Ana Maria Popescu.

Ulterior, România a mai fost prezentă miercuri într-o Finală A, la patru rame masculin, prin echipajul Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari, care a reușit să aducă încă o medalie olimpică, de argint, la capătul unei curse cu mult suspans.


O cursă în care rivalele n-au făcut față româncelor

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au pornit ca mari favorite ale cursei, după ce se clasaseră pe primul loc și în calificări, și în semifinale. Româncele au confirmat și au dominat cursa, având un start bun și conducând detașat de la început. Fetele și-au păstrat ritmul infernal până la final, având un avans uriaș față de următoarele clasate: echipajele Noii Zeelande și respectiv Olandei.

Romania’s Ancuta Bodnar and Simona Radis celebrate after finishing first to win gold in the women’s double sculls final during the Tokyo 2020 Olympic Games

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au făcut cursa de 2.000 de metri în 6 minute 41 de secunde și 3 sutimi, scoțând cel mai bun timp în această probă la o olimpiadă. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

Medaliate cu argint la Campionatele Mondiale din 2019 și duble campioane europene (2020 și 2021), ele au părut să fie fără rivale la Jocurile Olimpice. Ambele au 22 de ani și au în față o carieră sportivă ce se anunță strălucită.

Ultima dată când România obținuse o medalie olimpică de aur la dublu vâsle a fost în 1984.

Premierea fetelor a fost făcută de Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România.

Gold medallists Romania’s Ancuta Bodnar and Simona Radis celebrate on the podium following the women’s double sculls final during the Tokyo 2020 Olympic Games

„A fost o cursă grea, dar foarte frumoasă. Am plecat motivate şi am reuşit să aducem medalia mult visată, mi-am îndeplinit visul olimpic aici. I-am făcut mândri pe toţi cei de acasă şi suntem foarte fericite de acest lucru”, a declarat Ancuța Bodnar.

„Am bătut şi recordul olimpic, nu ne-am aşteptat, dar ne doream asta”, a mărturisit canotoarea.

Ancuța Bodnar a mărturisit că pe podium a fost încercată de o multitudine de sentimente: „Pe podium am simţit fericire, mândrie, bucurie, recunoştinţă, mulţumire. I-am făcut mândri pe toţi. Eram atât de fericită, parcă nu îmi venea să cred că am medalia, dar a meritat totul”.

Deși finala fusese amânată din cauza vremii, Ancuța Bodnar spune că acum vremea a fost de partea lor: „Chiar dacă au fost valuri, am avut vânt ajutător, a fost bine”, a spus ea.

Canotoarea a povestit pe scurt cum a ajuns împreună cu colega ei, Simona Radiș, la această performanță, pe care cele două o ating la numai 22 de ani.

Romania’s Ancuta Bodnar and Simona Radis compete in the women’s double sculls final during the Tokyo 2020 Olympic Games

„Din 2019 am intrat în barca de dublu vâsle şi de atunci am rămas în aceeaşi formulă. Au fost doi ani de muncă continuă, fără pauză, fără vacanţe. Am muncit mereu pentru acelaşi vis. Chiar dacă Olimpiada s-a amânat cu un an, noi am continuat să ne pregătim şi să muncim. Ne-am antrenat singure, acasă, în timpul pandemiei şi parcă eram unite prin acelaşi lucru. Am dat ce am avut mai bun noi azi ca să împlinim munca acestor ani”, a declarat Ancuţa Bodnar.


Palmares olimpic extraordinar pentru canotajul românesc

Ancuța Bodnar şi Simona Radiş (care a fost portdrapelul României la ceremonia de deschidere de la Tokyo) au adus canotajului românesc a 20-a medalie de aur la Jocurile Olimpice.

România a mai cucerit la canotaj alte 20 de medalii olimpice: 11 de argint (cu cea obținută miercuri de băieții de la patru rame) şi 9 de bronz.

Iniţial finala de miercuri era programată marţi, dar cursele au fost amânate cu o zi din cauza condiţiilor meteo potrivnice.

La dublu vâsle masculin, Ioan Prundeanu şi Marian Enache s-au clasat pe locul al treilea în Finala B (6:16.86), încheind pe locul 9 în clasamentul general.

Tot pe 9 au încheiat şi fetele de la patru rame, Mădălina Hegheş, Elena Logofătu, Cristina Popescu, Roxana Anghel, după ce s-au clasat pe locul al treilea în Finala B (6:35.12).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"