NordNews
Avem ce spune

FOTO | S-a încheiat o nouă ediţie de succes a Zilelor Filmului Românesc

O nouă ediţie de succes a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, eveniment cinematografic de tradiţie, ajuns la al şaptelea an, s-a încheiat, cu trei dintre filme care și-au continuat traseul după Chișinău prin alte cinci orașe din Republica Moldova: Nisporeni, Călărași, Bălți, Cahul și Soroca.

Timp de patru zile, în perioada 7-10 octombrie, spectatorii din Chişinău au putut vedea un număr record de filme româneşti – noi, dar şi clasice: 13 lungmetraje, proiectate la Cinema Odeon, şi 17 scurtmetraje, prezentate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

Respectând măsurile impuse de restricţiile sanitare, determinate de pandemie, am avut o frecvență a spectatorilor foarte bună la toate proiecțiile, atât la Chișinău, cât și în celelalte 5 orașe: Nisporeni, Călărași, Bălți, Cahul și Soroca. La Chișinău, în toate cele 4 zile de proiecții, au frecventat filmele 1935 spectatori, iar în celelalte 5 orașe, 1007 spectatori. În total, evenimentul cinematografic Zilele Filmului Românesc a avut în jur de 3000 spectatori, un rezultat foarte bun, ținând cont de restricțiile pandemice.

Printre proiecţiile din Chișinău s-au numărat filme noi de autori importanți precum „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, „Berliner” (2020), de Marian Crişan, „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, dar și filme de autori mai tineri sau debutanți precum „#dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huţuleac, „Neidentificat” (2020), de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu. De asemenea și unele filme clasice precum „Angela merge mai departe” (1966), de Lucian Bratu, sau „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu.

Publicul i-a putut cunoaşte şi intra în dialog, în cadrul unor lungi sesiuni de întrebări şi răspunsuri, cu mai mulţi invitaţi: regizorii Marian Crișan, Andrei Huțuleac și Ruxandra Ghițescu și actorii Ion Sapdaru, căruia i-a fost dedicată secţiunea Focus, Ovidiu Crișan, Marina Palii și Bogdan Farcaș.

„Prezența impresionantă a publicului şi reacţiile pozitive primite ne-au dovedit că putem să recuperăm ceea ce pandemia aproape ne-a făcut să pierdem: plăcerea de a vedea filme pe marele ecran, alături de alte sute de oameni, și de a trăi împreună cele mai diverse emoții pe care cinematografia ni le poate transmite”, spun organizatorii.

Trei dintre filmele din program – comediile „Berliner” (2020), de Marian Crişan, şi „#dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huţuleac, şi „Angela merge mai departe” (1966), de Lucian Bratu, care o are în rolul principal pe Margareta Pâslaru, au putut fi văzute în cele cinci oraşe: Nisporeni (13-14 octombrie), Călărași (16-17 octombrie), Bălți (23-24 octombrie), Cahul (30-31 octombrie) și Soroca (6-7 noiembrie). Toate proiecţiile au fost cu intrare liberă. Zilele Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei, și casa de producţie Rova Film din România, prin regizorul Marian Crișan.

Evenimentul este sprijinit de: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunea Cineaştilor din România.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"