NordNews
Avem ce spune

FOTO | Șase din fanii sârbi, opriți pe aeroportul din Chișinău sunt membri ai unei grupări extremiste pro-ruse

Cel puțin șase dintre cei 12 fani sârbi ai echipei de fotbal Partizan Belgrad, cărora le-a fost interzisă intrarea în R. Moldova, fac parte din gruparea extremistă pro-rusă ”Patrula Populară”, care a organizat săptămânile trecute proteste în Serbia și a instigat la o lovitură de stat.

Conform surselor Deschide.MD, este vorba despre cetățenii sârbi Vignjevic Dusan, Ruman Branislav, Kovacevic Vuc, Tasevski Dorde, Miljkovic Dusan și Radisavljevic Uros.

Unul dintre ei, în speță Vignjevic Dusan, a postat pe pagina sa de Facebook o poză de pe Aeroportul Internațional din Chișinău, la care a scris ”Државни непријатељи Молдавије #1” (dușmanii de stat nr.1 ai Moldovei). Unul dintre prietenii lui a comentat ”И КИШЊЕВ ЋЕ ЈЕДНЕ НОЋИ У ЧЕТНИЧКЕ РУКЕ ДОЋИ!!!” (și Chișinău va cădea într-o noapte în mâinile cetnicilor).

Cetnicii au fost o mișcare paramilitară regalistă. În secolul XIX, aceștia participau la lupta armată de partizani a popoarelor slave din Peninsula Balcanică împotriva otomanilor. De asemenea, numele ”cetnic” a fost folosit de unele grupuri de gherilă care au acționat la începutul secolului XX. În timpurile moderne, numele de ”cetnici’’ este asociat cu sârbii și muntenegrenii din Iugoslavia.

În fotografie se mai vede cum ”microbiștii” sârbi arborau un simbol folosit de extremiștii din ”Patrula Populară”. Pe acesta este reprezentată harta Kosovo, peste care este imprimat drapelul Serbiei și scris ”нема предаје” (nu renunțăm). Cu același simbol s-a afișat în repetate rânduri liderul mișcării de extremă dreaptă, Damian Knejevici.

”Patrula Populară” susține invazia rusă în Ucraina și se ocupă activ cu persecutarea migranților ucraineni în Serbia. Knejevici recunoaște și legăturile sale cu gruparea Wagner a lui Evgheni Prigojin, supranumit ”bucătarul lui Putin”. În luna decembrie 2022, acesta a vizitat centrul organizației paramilitare din Sankt Petersburg, oferind în dar drapelul Serbiei, care era folosit anterior în cadrul manifestațiilor de la Belgrad în susținerea războiului Rusiei în Ucraina.

Lunea trecută, președintele Maia Sandu a declarat în cadrul unui briefing că, potrivit informațiilor oferite de autoritățile ucrainene, Rusia ar încerca să provoace destabilizarea situației în R. Moldova inclusiv cu implicarea unor diversioniști sârbi.

Din acest motiv s-a decis ca meciul de fotbal din play-off-ul Ligii Conferințelor dintre Sheriff Tiraspol și Partizan Belgrad, care a avut loc joi, să se desfășoare cu porțile închise.

Fanii echipei din Serbia au fost opriți pe aeroport și somați să părăsească R. Moldova.

Ulterior, prim-vicepremierul și ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic, a cerut explicații de la Maia Sandu pentru declarațiile făcute, dar și informațiile de care dispune aceasta despre eventuala implicare a unor cetățeni sârbi în destabilizarea situației din R. Moldova.

Însă joi, chiar în ziua meciului de pe stadionul Zimbru, trei participanți, printre care și Knejevici, ai unui protest antiguvernamental din Belgrad au fost reținuți. Aceștia au fost acuzați de instigare la modificarea prin violență a orânduirii constituționale și deținerea ilegală a armelor.

În comunicatul autorităților sârbe se notează că reținuții ”chemau cetățenii să se adune în masă la Belgrad pentru înlăturarea prin violență a guvernării și președintelui Serbiei”.

Pe 15 februarie, sute de naționaliști sârbi și activiști pro-ruși au participat la un protest în centrul Belgradului, cerând de la autorități să renunțe la negocierile privind normalizarea relațiilor cu Kosovo. Participanții mitingului au declarat că nu susțin planul Vestului pentru Kosovo și au amenințat că vor provoca dezordini dacă Serbia va accepta acest plan.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"