NordNews
Avem ce spune

FOTO | Sute de case au fost înghițite de lavă, în arhipelagul Canare: „Aceasta este o catastrofă”

Crește numărul persoanelor evacuate de pe insula La Palma din arhipelagul Canare, după erupția vulcanului Cumbre Vieja. Peste 6.000 de oameni au fugit de lava care a îngropat sute de case, scrie digi24.ro

Oficialii locali au declarat că lava ar putea declanșa o reacție chimică care provoacă explozii și eliberarea de gaze toxice atunci când ajunge la mare. Autoritățile maritime au stabilit o zonă de excludere de aproape patru kilometri pe mare, în zona în care se îndreaptă lava.

Experții au declarat presei locale că este de așteptat ca lava să ajungă în mare marți. Locuitorilor li s-a spus să stea departe de zonă, care a fost limitată de polițiști.

Între timp, lava continuă să avanseze pe flancul de vest al vulcanului, distrugând tot ce se află în calea sa. Peste 300 de case au fost distruse de lavă până acum.

Au existat ordine obligatorii de evacuare pentru patru sate, inclusiv El Paso și Los Llanos de Aridane, iar adăposturi temporare au fost înființate.

„Aceasta este o catastrofă”

„Suntem foarte îngrijorați pentru că nu știm când ne vom întoarce acasă”, a declarat, Ana Guadalupe González.

Temându-se că casa ei ar putea fi cuprinsă de lavă, ea a spus că „am fugit de acolo și am lăsat totul în urmă, inclusiv animalele de companie”.

O altă localnică, numită Laura, a declarat că ea și familia ei au primit avertismente despre erupție, dar nu au avut timp să se pregătească pentru evacuare.

„Casa mea nu este afectată, dar vecinii mei și-au pierdut casele, micile lor afaceri. Aceasta este o catastrofă”, a spus ea.

Televiziunea spaniolă a raportat că o școală primară a fost distrusă de lavă. Directorul școlii Los Campitos a spus că familiile a cel puțin jumătate din cei 23 de copii ai școlii și-au pierdut și casele.

Autoritățile aeriene au declarat că erupția nu a afectat traficul din Insulele Canare.

Vulcanul Cumbre Vieja se află în sudul insulei La Palma, care găzduiește aproximativ 80.000 de oameni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata