NordNews
Avem ce spune

FOTO | Ultimele indicații ale curatorilor din Rusia către primarii Partidului „ŞOR”: „Pregătiţi teren pentru o primăvară fierbinte”

După ultimul protest organizate de către Partidul „ŞOR” la 19 februarie 2023, coordonatorii din Federaţia Rusă, se pare că, sunt nemulţumiţi de situaţia din R.Moldova şi insistă pentru reanimarea „spiritului protestatar” la Chişinău, sub o formă mult mai radicală. Nemulţumit de eşuarea protestelor este şi fugarul Ilan Şor, refugiat în statul Israel, care de comun cu curatorii din FSB-ul rus, pe parcursul anului 2022, a tot aşteptat o eventuală ocupare de către armata rusă a regiunii Odesa și Vinița şi aplicarea unui scenariu de implicare activă a Kremlinului în procesele din R. Moldova pentru a face lobby pentru vectorul estic, scrie deschide.md.

Actualmente, miza cea mare sunt alegerile locale generale din toamna 2023, în cadrul cărora vor fi aleşi primarii în toate localitățile statului, iar pe această cale în laboratoarele serviciilor speciale ruse sunt urzite noi scenarii în raport cu R. Moldova. O dovadă în acest sens este şi faptul că, în perioada 22 – 26 februarie, primarul muncipiului Orhei, Pavel Verejanu efectuează o vizită în Rusia, unde participă la o serie de „întrevederi şi acţiuni de cooperare ” cu exponenţi şi coordonatori din umbră a protestelor la Chişinău. Sursele Deschide.MD precizează că printre aceștia se numără persoanele asociate cu interlopii Vladimir Kulibaba și Grigori Caramalac.

Anterior, Kulibaba susținea activ Partidul Socialiștilor din R. Moldova, însă după pierderea PSRM în alegerile prezidențiale și parlamentare, acesta a preferat să colaboreze cu reprezentanții Partidului „ȘOR”.

În iulie 2021, Kulibaba a vizitat Chișinăul pentru a se implica în așa-numita Platformă civică „Uniunea Populară”, care organiza acțiuni de susținere a socialiștilor și comuniștilor în campania electorală. Ulterior, în decembrie 2021, acesta a fost reținut, fiind învinuit de omor.

Ce ține de Caramalac, alias „Bulgaru”, acesta în continuare se ascunde de justiția moldovenească, deținând la moment funcția de consilier al senatorului Consiliului Federației din Rusia (camera superioară a parlamentului rus), Alexandr Brîksin. Pentru ziua de 25 februarie, Caramalac a organizat în orașul ucrainean Melitopol, aflat sub ocupaţie rusească, o „acţiune sportivă şi patriotică rusească”.

Astfel, deplasarea în Federația Rusă a lui Verejanu este o modalitate de a interacţiona cu adevăraţii curatori ai protestelor care face parte dintr-un scenariu mult mai larg, pus la cale de Moscova.

La fel, susțin sursele Deschide.MD, urmează a fi purtate discuţii despre resursele financiare alocate pentru protestele anunţate pentru 28 februarie. Participarea unor persoane din anturajul unor grupări criminale, dar şi antrenarea sportivilor la acţiunile în masă.

Întrevederile sunt ţinute în mare taină, întrucât temele de referinţă vizează destabilizarea situaţiei interne atât la Chişinău, cât şi în mai multe centre raionale, cu posibilitatea transformării protestelor din primăvara curentă în dezordini în masă.

Printre priorităţile curatorilor ruşi se numără şi identificarea unor persoane influente la nivel local şi regional, care ar urma să fie ademenite în schimbul unor surse financiare pentru a participa la alegerile locale sub sigla formaţiunii „ŞOR”.

De aceste activităţi se vor ocupa nemijlocit Verejanu, căruia i-a fost trasat să „pregătească teren pentru o primăvară fierbinte”.

Scenariul elaborat vizează implicarea tot mai activă a sportivilor şi persoanelor cu antecedente penale în cadrul manifestaţiilor pentru provocarea de altercaţii cu reprezentanţii forţelor de ordine.

Astfel, evoluţia unor proteste agresive şi necontrolate, ar urma să fie încununată cu acapararea unor clădiri guvernamentale pentru a determina guvernarea să accepte aspiraţiile cu substrat geopolitic promovate intens de către Federaţia Rusă.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"