NordNews
Avem ce spune

FOTO | Un nou soi de nuci cu miez roșu, dezvoltat în R. Moldova: Au un gust specific

Nucicultorul Oleg Tîrsînă din raionul Hânceşti se poate mândri cu un nou succes, odată cu finalizarea procesului de omologare și înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante din România a soiului Rubin, selecționat și dezvoltat de către Pepiniera Voinești, în colaborare cu Patru Agro România.

Directorul tehnic al pepinierei, Oleg Tîrsînă, a povestit că ideea creării acestui soi inedit a apărut în octombrie 2017, când a participat la un târg de profil la Bucureşti, scrie moldpres.md

„Acolo m-am întâlnit cu un domn care a spus că a semănat mai mulţi ani în urmă nişte nuci şi au ieşit cu miez roşu. Am rămas interesat şi, după câţiva ani de testare, inclusiv la maladii, bacterioză, climă, ne-am gândit să înregistrăm această varietate de altoi, considerând că este corect ca prima identitate a soiului să fie în România”, a explicat nucicultorul.

Oleg Tîrsînă este specialist în horticultură, care, după facultatea de la Universitatea Agrară din Moldova, a făcut şi un masterat în Franţa. El a afirmat că soiul Rubin face parte dintr-o nişă neobişnuită, care se încadrează mai mult în interes profesional şi plăcere de specialist, iar rezultatul este destinat preponderent celor pasionaţi de soiuri exotice şi deosebite.

 

„Pe lângă activitatea de bază a unei pepiniere nucifere, ne-am dorit să propunem şi ceva ieşit din tipare. Or, soiul cu nuci roşii a devenit popular, se bucură de succes, pentru că foarte mulţi oameni vor să aibă în grădină ceva ieşit din comun”, a relevat Oleg Tîrsînă.

Nucicultorul a precizat că urmează să se facă o analiză chimică a miezului de nucă roşu, pentru a întocmi un paşaport al produsului cu indiciile de proteine, enzime, grăsimi etc.

„Până atunci, ca percepţie senzorială organoleptică, nucile cu miez roşu au un gust specific. Nu se resimt pronunţat grăsimile ca la miezul tradiţional, sunt mai dulcii şi înclină spre gustul de alune”, a apreciat directorul tehnic al Pepinierei Voineşti.

Potrivit lui Oleg Tîrsînă, după finalizarea procesului de omologare și înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante din România a soiului Rubin, omologarea soiului este în curs și în Republica Moldova şi se estimează că introducerea în Catalog se va produce la începutul anului 2023.

„Rubin este un soi deosebit și depunem toate eforturile pentru a putea pune la dispoziție material săditor certificat, livrat în conformitate cu toate rigorile legale. De asemenea, nu ne vom opri doar la această noutate horticolă. Avem planuri mari de viitor, care prevăd în primul rând promovarea şi intensificarea vânzărilor pe piaţa europeană, pe care o vedem ca pe un cap de pod inclusiv  pentru selecţionarea altor soiuri specifice, varietăţi rare şi neobişnuite”, a rezumat Oleg Tîrsînă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"