NordNews
Avem ce spune

FOTO | Un sat întreg a supraviețuit mâncând un singur știulete de porumb. Foamete în Haiti după cutremur și uragan

Criza din Haiti, generată de o serie de dezastre naturale care au lovit cu brutalitate țara din Caraibe, se adâncește în ultima perioadă. Într-o tabără improvizată de corturi din munții din sudul țării, sinistrații au supraviețuit împărțind un singur știulete de porumb copt, relatează digi24.ro.

„Ne este foame și mie și bebelușului meu”, spune Sofonie Samedy, o femeie însărcinată, arătând spre abdomenul său. Samedy a mâncat doar ocazional în săptămânile care au trecut de la cutremurul masiv care a distrus mare parte din Nan Konsey, satul izolat în care a locuit.

În toată țara, cutremurul a ucis peste 2000 de oameni și a lăsat zeci de mii fără case. În Nan Konsey, cutremurul a distrus rezervoarele de apă și a provocat alunecări de teren care au îngropat fermele de subzistență ale oamenilor.

De atunci, Samedy și restul comunității din Nan Konsey stau în această tabără improvizată în apropiere de principala autostradă a țării, la 40 de minute de mers pe jos de locul în care s-a aflat în trecut satul.

„Mă rog să pot da naștere unui copil sănătos, dar îmi este un pic frică”, spune tânăra.

Haiti, cea mai săracă țară din Americi, are de multă vreme una dintre cele mai scăzute niveluri ale securității alimentare din lume. Anul trecut, Haiti a fost pe locul 104 din 107 în Indexul Global al Foamei. ONU spune că 4 milioane de haitieni, adică 42% din populația țării se confruntă cu nesiguranță alimentară.

Cutremurul recent a exacerbat această criză – a distrus recolte, a ucis animale, a pus piețe la pământ, a contaminat apele și a distrus poduri și drumuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"