NordNews
Avem ce spune

FOTO/VIDEO | Continuă campania de prevenire a înecului în perioada de iarnă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a desfășurat, astăzi, un exercițiu de salvare în cazuri de înec în perioada de iarnă. Aplicațiile practice au avut loc pe plaja lacului Valea Morilor din mun. Chișinău.
Conform scenariului, doi adolescenți s-au prăbușit sub gheața fragilă a lacului în timp ce se dădeau cu sania. Salvatorii au demonstrat măsurile care trebuie să fie intreprinse în acest caz, iar angajații SMURD au explicat manevrele de acordare a primului ajutor sinistraților.
Angajații IGSU avertizează că gheața fragilă pe bazinele acvatice prezintă un pericol pentru viață și sănătate în special cînd temperaturile aerului oscilează între minus și plus. Salvatorii îndeamnă amatorii de pescuit la copcă să fie foarte prudenți. Detereorarea gheții pune în pericol viața celor aflați pe aceasta. Este strict interzisă aflarea pe gheață, dacă stratul nu depășește 8-10 centimetri.
Potrivit IGSU minorii sunt cei mai expuși riscului de prăbușire. Părinții sunt atenționați să nu-și lase copiii să se joace singurii pe gheață. Pentru evitarea tragediilor maturii sunt rugați să interzică copiilor schiatul și patinajul în preajma bazinelor acvatice.  Mai mult, în caz dacă observați persoanele căzute sub gheață salvatorii îndeamnă oamenii să apeleze în mod de urgență Serviciul 112.
Pentru a extrage persoana prăbușită este indicat să mergeți tîrîș către sinistrat și să întindeți către el o creangă, o rangă de fier sau orice alt obiect de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață.
Potrivit medicilor persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. Totodată, în mod de urgență i se schimbă hainele și se acoperă cu o plapuma, după ce este strict necesară administrarea băuturilor calde. În diverse situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"