NordNews
Avem ce spune

FOTO | ZEL Bălți a ajuns să numere 78 de investitori străini. Problema comună este lipsa acută a forței de muncă calificate

Reprezentanții „Comisiei economie, buget și finanțe”, în frunte cu Dumitru Alaiba, s-au aflat ieri, într-o vizită de documentare la Zona Economică Liberă „Bălți”, mai exact, la fabrica SE Bordnetze SRL. Marin Ciobanu, administratorul principal al ZEL ,,Bălți” a făcut o prezentare amplă a perspectivelor de dezvoltare ale R. Moldova, prin atragerea de investiții străine, preluarea și utilizarea pe larg a noilor tehnologii și crearea a noi locuri de muncă.

Marin Ciobanu a menționat că, din momentul înființării ZEL Bălți, în martie 2010, numărul rezidenților a crescut continuu, ajungând în momentul de față la 78 de investitori străini.

Igor Corman, directorul SE Bordnetze SRL (SEBN MD), a vorbit despre problemele cu care se confruntă compania, printre care lipsa acută a forței de muncă calificate. Directorul SE Bordnetze SRL a venit și cu câteva propuneri de ajustare a legislației în ceea ce privește regimul vamal aplicat rezidenților din Zona Economică Liberă “Bălți”.

Dumitru Alaiba, Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, a prezentat posibilitățile de susținere a mediului de afaceri din Republica Moldova. “Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN) din Orhei a creat peste 4 mii locuri de muncă. Impactul social-economic al unei astfel de intreprinderi este imens. Oameni vin din peste 200 de sate ca să muncească aici. Nu este o muncă ușoară. Sunt oameni care muncesc din greu, zi de zi, opt ore în picioare, pentru a-și hrăni familia, pentru a-și construi ziua de mâine. Este muncă care merită un mare, mare respect”, a declarat președintele Comisiei, la sfârșitul intervenției sale.

Compania japonezo-germană Sumitomo Electric Bordnetze şi-a lansat oficial activitatea în Republica Moldova la sfârşitul anului 2015, iar în 2017 a obținut statutul de resident al ZEL “Bălți”. Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN) este un producător global în domeniul industriei automotive, cu 33 de mii de angajați din 15 țări. SEBN are o istorie de peste 400 de ani, cu circa 400 de filiale în întreaga lume. Portofoliul producătorului include sisteme de cablaje, commponente electrice și electronice. Clienții Sumitomo Electric Bordnetze sunt, în mod special, cei din Grupul Volkswagen – mărcile Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bugatti și Porsche.

Din componența delegației care a întreprins vizita de lucru la Bălți, au făcut parte și Petru Burduja, vicepreședinte al Comisiei parlamentare „Comisia economie, buget și finanțe”, Radu Marian, vicepreședinte al aceleiași comisii, Ion Lupan, Șeful Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova și alții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata