NordNews
Avem ce spune

Frații ne vor învăța cum să negociem cu UE. Diplomații și funcționarii moldoveni încep instruirea cu experții români

Demnitarii, membrii corpului diplomatic și funcționarii publici din Republica Moldova vor intra în Programul de formare profesională în domeniul afacerilor europene organizat de Institutul Diplomatic Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Agenția Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare.

Programul inițiat de Institutul Diplomatic Român (IDR), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Agenția Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare (RoAiD) asigură întâlniri cu specialiști care au o experiență relevantă în procesul de aderare a României la UE.
În perioada 13-26 septembrie 2023, la Chișinău, specialiști ca Leonard Orban (fost negociator șef al României cu UE), Daniel Dăianu (profesor universitar, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative SNSPA și fost ministru de finanțe), Eugen Dijmărescu (fost viceguvernator al Băncii Naționale a RomânieiBNR), Crin Bologa (fost procuror șef Direcția Națională Anticorupție) vor interacționa cu demnitarii, diplomații și funcționarii din Republica Moldova.

Experiența României în Uniunea Europeană ca țară candidată și apoi membră; programarea procesului de pregătire a aderării la Uniunea Europeană; rolul instituțiilor, criteriile de aderare, politicile europene; programul de reforme economice; transpunerea și implementarea legislației europene – sunt câteva dintre temele care vor fi abordate. Programul pilot, creat după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la UE la Consiliului European din iunie 2022, vizează pregătirea în domeniul afacerilor europene a demnitarilor și experților din administrația publică centrală a R. Moldova.

Prin intermediul programului, cursanții vor înțelege dincolo de abordările teoretice și tehnice, exigențele fiecărei etape din procesul de aderare, pașii de parcurs, asumarea și îndeplinirea obiectivelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"