
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a acuzat luni serviciile speciale ale Ucrainei că au pus la cale atentatul de sâmbătă în care şi-a pierdut viaţa Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, a relatat agenţia de ştiri Interfax, citată de Reuters și Digi24.ro.
„Crima a fost pregătită şi executată de serviciile speciale ucrainene”, a transmis FSB într-un comunicat, potrivit EFE. După crimă, autorul atacului în care a murit Dughina au călătorit în Estonia.
Oficialii de securitate din Moscova spun că suspecta închiriase un apartament în același bloc în care locuia Dugina pentru a colecta informații despre stilul ei de viață și despre mișcările ei. FSB a mai spus că atacatoarea a urmat-o pe Dugina la un festival în afara Moscovei, unde Daria și tatăl ei au fost invitați de onoare.
Daria Dughina a fost ucisă sâmbătă seara când un presupus dispozitiv exploziv amplasat în maşina pe care o conducea a fost detonat. Apropiații Kremlinului au numit evenimentul un atentat cu mașină-capcană care îl viza, de fapt, pe tatăl ei. Ucraina a negat implicarea în atac, iar Ilya Ponomarev, fost deputat rus, a declarat duminică că în spatele asasinatului se află grupuri interne care se opun guvernării lui Putin, transmite BBC News.
Aleksandr Dughin a fost internat în spital, după moartea fiicei sale.
Un consilier al preşedintelui ucrainean a negat duminică că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin.
„Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată. Podoliak a apreciat, în schimb, că Rusia a început „să se dezintegreze intern” şi că mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere, potrivit Agerpres.
Aleksandr Dughin, tatăl Dariei, pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor rusofone şi a altor regiuni într-un nou imperiu rus vast. El şi-ar dori ca noul imperiu să includă Ucraina unde forţele ruse desfăşoară ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea Ucrainei.
Influenţa lui Dughin, aflat pe lista de sancţiuni a SUA, asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, a devenit temă de speculaţii, în contextul în care unii observatori ai Rusiei apreciază că influenţa sa este semnificativă, în timp ce alţii o consideră minimă.
Daria Dughina, care era cunoscută şi sub numele de Platonova şi despre care presa de stat rusă scrie că avea 30 de ani, susţinea pe larg ideile tatălui ei şi a apărut la televiziunea de stat pentru a-şi anunţa sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina. Într-o declaraţie de presă difuzată în martie, Ministerul de Finanţe al SUA a transmis că Dughina, redactor-şef al site-ului United World International – calificat de SUA drept „un mijloc de dezinformare”, care sugerase că Ucraina „va pieri” dacă va fi primită în NATO, a fost pusă pe lista de sancţiuni a Statelor Unite.