NordNews
Avem ce spune

Fum alb deasupra Universității de Stat din Bălți. A fost ales rectorul!

Natalia Gașițoi, care a asigurat interimatul, a fost ales, miercuri, Rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, obținând 137 de voturi, față de 91 câte a acumulat contracandidatul, fostul decann al facultății de Științe Reale, Pavel Topală. La urna de vot s-au prezentat 231 de votanți din cei 247 înscriși pe listă.
Miercuri, au avut loc alegerile pentru desemnarea noului rector al instituției, iar acestea s-au desfășurat între orele 09:00-16:00, în Sala Senatului, corp I.
Potrivit președintelui Comisiei Electorale a USARB, Anatol Moraru, conf. univ., dr. Natalia Gașițoi a acumulat 137 de voturi, iar prof. univ. dr. hab. Pavel Topală – 91. Trei voturi au fost calificate de către membrii Comisiei Electorale ca fiind nevalabile.
În termen de două zile, Consiliul pentru Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI) a USARB urmează să comunice rezultatele alegerilor și să transmită dosarul scrutinului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
„După ce dosarul alegerilor rectorului USARB va fi transmis ministerului de resort, acesta va fixa data învestirii în funcție a noului rector”, a spus Ion Bodrug, vicepreședintele CDSI.
Regulamentul pentru desfășurarea alegerilor rectorului stabilește că turul doi se consideră valid dacă participă majoritatea simplă a membrilor comunității universitare cu drept de vot. Rector devine candidatul care a întrunit un număr de voturi 50% + 1 din numărul de sufragii exprimate.
În cazul validării rezultatelor alegerilor, Natalia Gașițoi va deveni prima femeie în funcția de rector al USARB.
Conf. univ., dr. Natalia Gașițoi (43 de ani), învingătoarea alegerilor pentru funcția de rector al USARB deține, din 2016, funcția de prim-prorector pentru activitate didactică. La Universitatea din Bălți activează din 1997, an în care a absolvit această instituție. Timp de mai mulți ani, a activat în diferite funcții la Catedra de matematică.
Conf. univ., dr. Natalia Gașițoi și-a construit programul său de activitate, prezentat în cadrul dezbaterilor publice cu candidații pentru funcția de rector al USARB, pe sistemul de valori: calitate, comunicare, colaborare, corectitudine, încredere și transparență.
Postul de rector al USARB a devenit vacant după ce, la începutul lunii februarie a.c., a demisionat prof. univ., dr. hab., Ion Gagim.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"