NordNews
Avem ce spune

Furturile de pe cardurile bancare, în creștere. Care sunt schemele escrocilor

În ultimul timp se atestă o creștere în domeniul fraudelor cu utilizarea cardurilor bancare, susține Inspectoratul de Poliție Bălți. Potrivit oamenilor legii, infractorii acționează după diferite scheme pentru a obține datele personale ale victimelor.

„Deținătorii de carduri sunt telefonați prin intermediul aplicației Viber și se prezintă ca fiind reprezentanți ai băncii sub pretextul că s-a încercat spargerea contului, iar pentru a evita sustragerea mijloacelor bănești este necesar ca deținătorul cardului să comunice toate datele, pentru a fi securizat”, a declarat Svetlana Talpă, ofițer de presă, IP Bălți.

În acest sens, Inspectoratul de Poliție Bălți, vine cu un apel către cetățeni să fie vigilenți și să respecte regulile de securitate:

  • Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line), chiar dacă apelul este aparent efectuat de pe numere asemănătoare sau identice cu cele ale băncilor comerciale;
  • Nu uitați că pentru transferuri de bani , recompense, bonusuri, etc. pe cardul bancar, persoana care va face un astfel de transfer are nevoie doar de numărul cardului! Dacă pentru efectuarea transferului, ridicarea câștigului, a recompensei etc. vi se cere codul PIN al cardului, data expirării, codul acestuia, parola de unică folosință trebuie să informați Banca.
  • Nu transmiteți cardul persoanelor terțe, nu lăsați cardul bancar la vedere şi nu permiteți fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine; Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresați-vă băncii cât mai repede.
  • Dacă suspectați o fraudă sau o activitate suspicioasă, contactați imediat Serviciul Clienți, la numărul de pe verso cardului, valabil 24 de ore din 24 sau 112.

Escrocii mai acționează și prin intermediul anunțurilor plasate pe site-uri de comercializare a bunurilor si pe rețelele de socializare.

 „Aceștia din start se arată interesați de bunul propus spre comercializare și cer ca bunul să fie trimis prin intermediul serviciilor poștale. Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu se pot apropia de a ridica bunul, din anumite motive solicită victimelor date personale precum: numărul cardului, codul de securitate , parolele unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card, pentru a le achita bunul. După ce primesc aceste informații de la deținătorul cardului, care nu bănuiește nimic, escrocii efectuează tranzacții frauduloase în numele titularului cardului”, a spus Svetlana Talpă, ofițer de presă, IP Bălți.

În acest context, Inspectoratul de Poliție Bălți vă recomandă:

  • Dacă pentru efectuarea transferului, vi se cere codul PIN al cardului, număr de card, datele personale (IDNP) şi parolele recepționate prin SMS, trebuie să vă alarmați și să cunoașteți că aceștia sunt infractori!
  • Fiți vigilenți și protejați-vă banii și datele personale! În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția la 112 și unitatea bancară.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"