NordNews
Avem ce spune

Gazprom și Spînu tac. Nimeni nu vorbește despre rezultatele negocierilor de ieri

Gazprom a publicat o notă informativă în care anunță că ieri, 27 octombrie, la Sankt Petersburg au continuat negocierile privind semnarea unui contract cu Republica Moldova, scrie Diez.md.

O întâlnire de lucru între Alexei Miller, Președintele Comitetului de Management al Gazprom, Andrei Spînu, Viceprim-ministru, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, și Vadim Ceban, Președintele Moldovagaz, a avut loc la Sankt Petersburg. Părțile au continuat negocierile asupra termenilor unui nou contract de furnizare a gazelor rusești spre Moldova și asupra problemelor actuale de interacțiune dintre Gazprom și Moldovagaz”, scrie în nota informativă emisă de Gazprom.

Totuși, nici Gazprom, nici Spînu sau Ceban nu au anunțat despre vreun rezultat al acestora negocieri.

Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-20 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei. Ucraina și-a declarat suportul pentru țara noastră în contextul crizei de gaze.

Moldova a făcut deja două achiziții de gaze din alte surse decât Gazprom: prima, de un milion de metri cubi a venit din Polonia, a doua, tot de un milion de metri cubi vine prin Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere.

E de menționat că în contextul crizei gazelor din Moldova, Uniunea Europeană a anunțat că va acorda Moldovei 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata