NordNews
Avem ce spune

Georgia și-a ales președintele: Cine este noul lider de la Tbilisi și cum „s-au cumpărat 600 de mii de voturi”

Fosta ambasadoare a Franţei în Georgia şi ex-ministru de externe, Salome Zurabişvili, susţinută de partidul de guvernământ „Visul georgian”, a câștigat detașat alegerile prezidențiale din această țară, învingându-l pe liderul opoziţiei, Grigol Vaşadze, care a fost şi el şef al diplomației, scrie Cotidianul.md.
 
După numărarea a peste 80% din buletinele de vot, Zurabişvili a adunat 59% din sufragii, câștigând la o diferență surprinzător de mare, de 18%, în fața contracandidatului său.
 
Zurabișvili a fost susținută puternic de către fostul premier Bidzina Ivanişvili, un oligarh care controlează din umbră statul, oficial retras din politică.
 
Ivanişvili are o avere estimată la 4,6 miliarde de dolari de Forbes, aproape o treime din PIB-ul Georgiei. El a promis cu câteva zile înainte că va majora cheltuielile sociale şi că va şterge micile datorii bancare a 600.000 de persoane. Acest anunţ, potrivit mai multor ONG-uri, este de fapt o „cumpărare fără precedent a voturilor”.
 
Trei ONG-uri georgiene, printre care ramura locală a Transparency International, au afirmat săptămâna trecută că deţin dovada că executivul a imprimat cărţi de identitate false pentru a truca turul doi în favoarea lui Salome Zurabişvili. Cabinetul Procurorului General al Georgiei a anunţat declanşarea unei anchete după aceste acuzaţii, respinse de partidul aflat la putere.
 
Salome Zurabișvili are 66 de ani și s-a născut la Paris, dintr-o familie de emigranți politici georgieni.Ea a fost numită în 2003 ambasador al Franței în Georgia, iar un an mai târziu a devenit chiar ministru de Externe în Guvernul de la Tbilisi.
 
Ea a fost demisă însă în 2005 după numeroase dispute cu Parlamentul și critici lansate la adresa sa de mai mulți ambasadori georgieni.
 
Zurabișvili era deputat independent în Parlamentul georgian începând cu 2016.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"