NordNews
Avem ce spune

Ghiduri eco-turistice și pașapoarte pentru specii rare de plante și animale, în premieră pentru R. Moldova

Peste 120 de specii rare de plante și animale din Soroca și Ștefan Vodă dețin instrumente valoroase de protejare a mediului: pașapoarte pentru speciile rare de plante și animale, precum și ghiduri ale habitatelor rare

Aceste publicații sunt utile reprezentanților administrațiilor publice locale, specialiștilor în domeniul protecției mediului, silviculturii, agriculturii și resurselor de apă, administratorilor de terenuri, organizațiilor non-guvernamentale de mediu, profesorilor și studenților, explică Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova: „Pașapoartele speciilor rare ajută la monitorizarea și protecția biodiversității locale. Documentul conține date care descriu specia, inclusiv poziționarea geografică și măsurile de protejare necesare”.

Totodată, au fost elaborate ghiduri turistice pentru cele două raioane, care conțin cca 250 atracții turistice din Soroca și 200 din raionul Ștefan Vodă. Ghidurile includ informații despre turism și ariile naturale protejate, date utile despre muzeele, meșterii populari, unitățile de cazare, precum și surprind originalitatea destinațiilor.

„Ariile protejate, varietatea peisajelor, numeroasele specii rare oferă o imagine completă și adaugă valoare unor atracții simbolice din aceste raioane, precum Cetatea Soroca sau Vinăria Purcari. Astfel, vizitatorul poate vedea o mulțime de lucruri inedite, pe care le poți admira doar în aceste destinații eco-turistice din Moldova”, susține autorul publicațiilor, expertul Viorel Miron.

Ghidurile eco-turistice vor fi repartizate în școlile, bibliotecile și muzeele raioanelor Ștefan Vodă și Soroca.

 Pașapoartele și  ghidurile eco-turistice, au fost elaborate cu sprijinul proiectului PNUD „Integrarea priorităților de conservare a biodiversității în politicile de planificare teritorială și practicile de utilizare a terenurilor din Moldova”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"