Vicepreședintele Consiliului raional Sangerei, Tudor Tutunaru, a anunțat pe pagină să de Facebook că furnizorul de gaze naturale din raion a făcut un grafic de conectare la căldură a instituțiilor publice. Astfel, grădinițele, școlile, spitalele, dar și alte instituții publice nu vor avea căldură pe tot parcursul zilei, ci doar într-un anumit interval.

Ei au făcut un grafic pentru instituțiile acestea și cazanele o să dea căldură numai în orele acestea. Presiunea este slabă în rețelele de gaz și dacă scade mai puțîn de 15 bari se deconectează.”, a declarat Tudor Tutunaru, vicepreședintele consiliului raional Sîngerei.

În documentele publicate de Tudor Tutunaru, cei de la Nord Gaz Sangerei explică instituirea acestei măsuri prin faptul că a fost anunțată stare de alertă în domeniul energetic. Pe de altă parte, președintele Moldovagaz afirmă că nu sunt motive pentru o asemenea decizie, întrucât asigura compania distribuitoare cu volumele necesare. Îndemnul întreprinderii a fost doar că instituțiile să raționalizeze consumul de gaze în perioada de criză.

„Ceea ce a făcut Nord Gaz eu nu știu. Ei trebuie să cunoască că sunt consumatori protejați. Ei cred că nu au înțeles mesajul. Acum ne implicăm noi să ducem tratative cu Nord Gaz Sangerei că să nu fie afectată activitatea spitalelor, liceelor și altor obiecte sociale.”, a spus Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație MoldovaGaz.

Responsabilii de la Nord Gaz Sîngerei nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne oferi o explicație.