NordNews
Avem ce spune

Guvernul Chicu, criticat pentru intenția de a impozita giganții IT. Ce soluții mai bune propune un masterant în Economie de la Universitatea Lund din Suedia

„Măsurile unilaterale introduse de R. Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, împotriva titanilor noii economii au șanse extrem de limitate de succes și pot avea un potențial impact asupra relațiilor dintre Republica Moldova și Statele Unite”, comentează un expert străin decizia Guvernului Chicu de a obliga companiile digitale multinaționale să se înregistreze ca persoane juridice în R. Moldova și să plătească TVA pentru veniturile pe care le obțin de la utilizatorii moldoveni, scrie tv8.md.
Vladislav Kaim, student la master în economie la Universitatea Lund din Suedia a realizat un studiu la acest subiect publicat de comunitatea „WatchDog”. Studiul este realizat în cadrul proiectului „Fostering the Adoption and Implementation of KeyReforms”, implementat cu suportul „National Endowment for Democracy”.
Sub incidența noii legi, propuse de Guvernul Chicu, cad companii precum Google, Amazon, Facebook, Apple. Netflix sau Airbnb, care prin serviciul de căutare, e-mail, rețele sociale ( Messenger, Whatsapp, Instagram) sunt omniprezente în viața moldovenilor.În studiul său, Vladislav Kaim propune două soluții mai bune pentru Guvernul de la Chișinău la acest subiect:
„La dispoziția Guvernului Republicii Moldova există alte două strategii care îi vor permite să nu meargă singur împotriva giganților digitali (ceia ce este sortit eșecului), ci să folosească propriile arme ale giganților. Prima este de a amâna intrarea în vigoare a noii taxe până la 1 ianuarie 2021, deoarece până atunci va fi introdusă o taxă digitală unică în UE în mod continuu și sincronizarea acesteia cu ceea ce va fi adoptat în UE. Acest lucru va permite Moldovei să-și unifice regimul de impozitare pentru companiile digitale cu regimul aplicabil pe cea mai mare piață comună din lume.
Dacă guvernul dorește să fie mai proactiv și să găsească o soluție regională, pare rezonabil să vină cu inițiativa creării unui grup de lucru țintă de reprezentanți ai țărilor Parteneriatului Estic  privind impozitarea digitală. Obiectivul grupului va fi crearea unei impozitări digitale unice pe teritoriul PE și poate fi constituită din reprezentanți ai ministerelor economiei, organe fiscale și autorități de reglementare antimonopol. O astfel de inițiativă (supusă coordonării cu procesele UE) va fi foarte probabil susținută de biroul Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene, care supraveghează cu prioritate această problemă”.
Expertul în economie mai atrage atenția asupra faptului că noii giganți digitali nu dețin multe active fizice și nu stabilesc prezența în fiecare jurisdicție în care au clienți, dependența lor principală fiind informațiile din datele clienților și proprietatea intelectuală (IP).
Amintim că Ministerul Finanțelor a prognozat că impozitarea giganților IT ar aduce suplimentar aproximativ 100 de milioane de lei în trezoreria statului. Comunitatea de experți și publicul larg au reacționat sceptic, mulți parlamentari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aplicarea practică a noului proiect legislativ, iar Guvernul a decis să amâne adoptarea legii până la 1 Aprilie 2020.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata