NordNews
Avem ce spune

Guvernul nu susține organizarea alegerilor timp de două zile

Guvernul nu susține modificarea Codului Electoral în vederea extinderii programului de votare prin organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale pe parcursul a două zile consecutive, atât pentru cetățenii care locuiesc în țară, cât și pentru cei din străinătate, transmite IPN.

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, spune că opțiunea ar genera creșterea cheltuielilor aferente organizării votării, legate de salarizarea membrilor și funcționarilor din cadrul organelor electorale, prelungirea perioadei de degrevare sau convocare, precum și pentru procurarea serviciilor de transportare, antrenarea suplimentară a responsabililor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene prin asigurarea personalului necesar și acordarea asistenței logistice în procesul de constituire și funcționare a organelor electorale din străinătate.
Din estimările Ministerului Finanțelor, cheltuielile pentru desfășurarea alegerilor parlamentare pe  parcursul a două zile vor crește cu circa 39,6 milioane de lei, iar pentru alegerile prezidențiale cu 79,1 mln lei, față de cele 164,1 mln lei planificate deja în buget.
Și propunerea legată de permiterea votării în secțiile constituite peste hotarele Republicii Moldova în baza actelor expirate a fost considerată nejustificată. Potrivit ministrului justiției, „calitatea de cetățean al Republicii Moldova poate fi demonstrată în fața organelor electorale doar printr-un act de identitate valabil”.
Proiectul de lege ce prevede modificarea Codului Electoral a fost înregistrat de deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, la sfârșitul lunii mai a acestui an. Potrivit proiectului, alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale urmează să aibă loc două zile consecutiv, sâmbătă și duminică, pe întreg teritoriul Republicii Moldova și în străinătate. Totodată, alegerile locale și referendumurile ar urma să se desfășoare ca și până acum, în ziua de duminică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"