NordNews
Avem ce spune

Guvernul propune stare de urgență pentru 30 de zile

Guvernul a propus conducerii parlamentare declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 30 de zile, care ar începe de pe data de 22 octombrie și va dura până pe 20 noiembrie curent, informează Nord News cu referire la zdg.md

PAȘII CARE URMEAZĂ A FI FĂCUȚI ASTĂZI PENTRU A ACHIZIȚIONA GAZE NATURALE DIN SURSE ALTERNATIVE:

  1. Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale va audia raportul pe sector și va lua decizia să solicite de la Guvern și Parlament instituirea stării de urgență. O altă decizie va fi instituirea unui centru de dirijare în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru coordonarea fluxului de informație și gestionarea rapidă a situației.
  2. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern, în care se va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență.
  3. Prim-ministra, Natalia Gavrilița va merge în Parlament pentru a explica de ce este nevoie de instituirea stării de urgență și va solicita votul Parlamentului în acest sens.
  4. După votul în Parlament va urma o altă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care se va pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și se va solicita oferte pentru volumele de gaz necesare. Oferta a fost deja publicată în această dimineață.
  5. Compania Energocom va achiziționa volumele de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și astfel ar urma să fie readusă presiunea în sistem la una normală.

În Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic miercuri, 13 octombrie. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat cele mai importante decizii ale CSE și a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata