NordNews
Avem ce spune

Guvernul pune cruce pe tichetele de masă

Aplicarea contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale asupra tichetelor de masă este una din măsurile fiscale aprobate de Guvern, transmite IPN.
Potrivit ministrei finanțelor, Natalia Gavriliță, în prezent, 30 de mii de persoanele fizice primesc câte circa 990 lei lunar sub formă de tichete de masă. Această valoare este scutită totalmente de la plata impozitelor, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurări medicale.
Ea a mai precizat că, în luna aprilie 2019, au fost emise tichete de masă în valoare de 27 mln lei, fiind în creștere datorită numărului de angajatori care acceptă această formă de acoperire a cheltuielilor de hrană pentru angajații săi. Astfel, conform estimărilor, valoarea tichetelor de masă emise lunar la sfârșitul anului 2020 va atinge cifra de 62 mln lei. Aplicând cotele actuale de impozitare, se constată că bugetul public național va rata suma de 21mln lei lunar.
Se prognozează că pe parcursul anului 2020 suma pentru emiterea tichetelor de masă va crește aproximativ cu 3 mln lei lunar.
Totodată, deficitul Bugetului de Asigurări Sociale de Stat este mai mare decât cel prognozat. Respectiv, se majorează și presiunea și asupra Bugetului de Stat , care trebuie să transfere mai multe mijloace la BASS.
În condițiile respective, Guvernul propune ca asupra tichetelor de masă să fie aplicate contribuțiile obligatorii de asigurări sociale, adică 18 % plătite de angajator și 6% de către angajat.
Potrivit datelor prezentate, circa 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind oferite de 620 de angajatori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"