NordNews
Avem ce spune

Guvernul reacționează la deciziile luate de CTESP Orhei: „Aceste decizii sunt nule”

Guvernul Republicii Moldova consideră că deciziile aprobate de Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică din raionul Orhei sunt ilegale. Prin intermediul unei reacții oficiale, Executivul subliniază că deciziile anunțate la Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică reprezintă o încălcare a legii, scrie agora.md

 „La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule”, se arată în comunicatul emis de Guvern.

Executivul reamintește că doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică  este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Mai mult, Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

Amintim că, în pofida ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), prin care instituțiile de învățământ trec pentru două săptămâni la regim online și se interzic orice festivități, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis că școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice, iar organizarea nunților și cumetriilor nu este interzisă.

La data de 20 ianuarie ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că R. Moldova intră în Cod Roșu, iar una dintre restricțiile esențiale luate de autorități este trecerea studiilor în regim online pentru toate școlile din țară pentru o perioadă de două săptămâni.

De asemenea, decizia CNESP prevedea că se sistează organizarea de evenimente private: nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive, activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie, activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"