NordNews
Avem ce spune

Guvernul va redistribui 65,4 milioane lei pentru a asigura începutul anului școlar și salarizarea profesorilor pe timp de pandemie

Pentru a începe un nou an școlar în condiții de pandemie și pentru a acoperi o parte din cheltuielile neprevăzute în acest sens, Guvernul a aprobat în cadrul ședinței 12 august repartizarea unor mijloace financiare din alocațiile aprobate în Bugetul de stat pentru anul 2020. Proiectul de hotărâre permite și autorităților publice locale să-și redirecționeze economiile neutilizate pentru acoperirea cheltuielilor de personal în școli, scrie agora.md.

Sumele redistribuite sunt de 65,4913 milioane lei, inclusiv transferuri cu destinație specială – 64,525,8 milioane lei și alte transferuri cu destinație generală – 965,5 mii lei, în scopul acoperirii parțiale a cheltuielilor pentru implementarea prevederilor Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, aceste măsuri sunt necesare în special în contextul reînceperii noului an școlar, pentru care va fi necesară asigurarea condițiilor de studii și de muncă pentru copii și pedagogi în condiții de pandemie – cheltuieli neprevăzute în bugetul anului curent.
Proiectului de Hotărâre Guvernului prevede derogarea de la regula generală care permite suplimentarea bugetelor instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal cu alocații în volume concrete, estimate reieșind din necesarul de cheltuieli la nivel de fiecare instituție.
De asemenea, documentul prevede oferirea dreptului autorităților publice locale de a redirecționa economiile formate din mijloacele financiare neutilizate din contul unor măsuri educaționale, dat fiind regimul special de activitate în anul curent, în scopul acoperirii cheltuielilor de personal în instituțiile respective.
Totodată, Vicepremierul Serghei Pușcuța a recomandat autorităților publice locale să atragă o atenție deosebită necesității asigurării cheltuielilor de personal și întreprinderera măsurilor de identificare și redistribuire a rezervelor interne pentru achitarea salariilor angajaților în anul curent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata