NordNews
Avem ce spune

Guvernul vrea să pună șomerii la treabă

Șomerii înregistrați la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social vor presta activități de interes comunitar,  la solicitarea primarului. În acest sens, Cabinetul de miniştri a aprobat în ședința de astăzi, modificări și completări la Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social, pentru a motiva beneficiarii de ajutor social  să revină în circuitul social-economic activ.  

Documentul prevede modul de organizare și desfășurare a activităților de interes comunitar de către autoritatea publică locală,  drepturile și obligațiile șomerului antrenat în activități de interes comunitar, exepțiile și activitățile care nu necesită/necesită/ calificare profesională.

Astfel, activitățile vor fi stabilite de către autoritățile publice locale, printre care: activități ce nu necesită calificare profesională (crearea zonelor verzi, plantarea puieților și alte lucrări de îngrijire a acestora, cosirea ierbii, activități de deszăpezire) sau în caz de deținere a calificării și cu consimțământul șomerului, pot fi efectuate activități de îngrijire a edificiilor de menire socială, medico-sanitară, sportivă (reparaţii curente, evacuarea deşeurilor), de reparație a obiectelor de menire socială, de suport în cadrul instituțiilor sociale în procesul de prestare a serviciilor și în cadrul instituțiilor de învățămînt, de electrician, prestate în instituțiile publice din localitate (grădinițe, școli, aziluri, centre de plasament).

Numărul de ore pentru prestarea activităţilor de interes comunitar se calculează pentru fiecare familie beneficiară de ajutor social proporţional cu cuantumul prestației de care beneficiază aceasta, dar nu va depăşi 40 de ore pe lună.

Conform documentului, excepție vor face familiile, pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la inclusiv 30% din nivelul venitului lunar minim garantat sau șomerii din cadrul familiilor beneficiare care se află în una din situațiile ce nu permite antrenarea în activități de interes comunitar.

Totodată, pentru susținerea familiilor defavorizate, în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice, proiectul prevede majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 315 lei la 350 lei, începând cu 1 noiembrie 2018.  

În acest scop, pentru plata ajutorului pentru perioada rece a anului în luna noiembrie curent vor fi alocate circa 5,5 mln. lei pentru 158090 familii beneficiare de ajutor  pe perioada rece a anului.

Potrivit datelor statistice, în perioada ianuarie – februarie curent, de cel puțin o plată de ajutor social au beneficiat cca 55 mii familii (cca 126 500 persoane), dintre care cca 9824 familii au avut în componența sa cel puțin un membru înregistrat cu statut de șomer la Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (10 138 șomeri), iar prestația medie de ajutor social pentru aceste gospodării constituie 1502 lei.

Totodată, menționăm că, în anul 2017, de cel puțin o plată de ajutor social, au beneficiat circa 90.000 de familii, mărimea medie fiind de 834 lei, iar de ajutorul pe perioada rece a anului au beneficiat circa 170.000 de familii, câte 315 lei lunar, perioada acordării fiind lunile noiembrie- martie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata