NordNews
Avem ce spune

„Hainele nu au gen”. Elevii din Kazahstan s-au îmbrăcat în fuste, în semn de protest împotriva sexismului, după sinuciderea colegului

Un elev de clasa a VIII-a din cel mai mare oraș al Kazahstanului, Alma Ata, a venit îmbrăcat în fustă la o petrecere de școală cu tematica „Harry Potter”. Revoltat de vestimentația copilului, un profesor l-a trimis forțat la o ședință cu psihologul școlii. Ulterior, în urma discuției cu psihologul școlii, băiatul s-a sinucis. În semn de protest, colegii săi au îmbrăcat și ei fuste la școală, notează publicația Radio Free Europe, scrie digi24.ro.

Pe data de 27 octombrie, elevul Darig Janabaev a venit îmbrăcat în fustă la o petrecere școlară cu tematica „Harry Potter”. Unul din profesorii care îi asistau pe elevi la evenimentul școlar și-a exprimat indignarea față de cum s-a îmbrăcat Janabaev și l-a dus forțat la psihologul școlii pentru o ședință. După această discuție, copilul s-a aruncat de la etajul 11 al unei clădiri.

Pe 29 octombrie, elevii instituției de învățământ de elită „Școala Intelectuală Nazarbaev” s-au îmbrăcat în fuste, organizând astfel o acțiune de protest împotriva sexismului, după moartea colegului lor. Aceștia și-au manifestat revolta față de stereotipurile de gen, strigând   și „Ești important. Nu ai voie să taci”. Băieții îmbrăcați în fustă au împărțit foi pe care erau tipărite contactele de telefon ale asociațiilor care ajută copii în astfel de cazuri.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Дарига| Искусство убеждения (@jj.dariga)

 

Poliția locală a deschis o anchetă pentru determinarea la sinucidere, scrie publicația Hromadske.

Conducerea instituției de învățământ a calificat această tragedie drept „o coincidență”, atrăgând atenția că elevul și-a pus capăt zilelor „în afara orelor de curs”. De altfel, directorul unității de învățământ a dat de înțeles că nu poartă răspunderea pentru gestul elevului de a recurge la suicid. Mai mult, acesta a susținut că petrecerea nu a avut vreo tematică și că elevul în general „nu purta fustă”, remarcă platforma kazahă kaztag.kz.

Un purtător de cuvânt al școlii, Zhanar Adambaeva, a declarat că nu există homofobie la școală în care activează ea și că nu au fost exercitate presiuni asupra băiatului din partea conducerii unității de învățământ. Cu toate acestea, băieții și fetele de la școală au scris pe rețelele sociale că Darig Janabaev s-a sinucis după ce a fost luat cu forța de la petrecere și dus la psihiatru școlii.

O prietenă de-a lui Darig Janabaev, elevă în aceeași școală, a povestit pentru presa locală că administrația școlii a făcut presiune asupra lor, în special, asupra ei, pentru că ea a fost cea care și-a îndemnat colegii să protesteze. Totodată, conducerea școlii i-a interzis tinerei să dea interviuri pentru jurnaliști fără acordul prealabil al directorului.

O altă colegă a lui Darig Janabaev a povestit că în momentul în care profesorul indignat l-a mustrat pe elevi, unii dintre colegii au încercat să-i ia apărarea, dar profesorul i-a amenințat că va scrie numele tuturor pe foaie și va propune să le fie scăzută nota la purtare pentru că încalcă regulile.

Totodată, tânăra a mai spus că hainele elevului au fost condamnate doar de profesor, iar psihologul, dimpotrivă, a încercat să îl susțină.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"