NordNews
Avem ce spune

Hartă privind riscul de călătorie în Europa. Mai mult de jumătate din țările UE sunt în zona roșie

Mai mult de jumătate dintre ţările Uniunii Europene, împreună cu Regatul Unit, apar cu roşu pe noua hartă europeană privind restricţiile de călătorie, publicată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Miniştrii de Externe din cele 27 de ţări UE au convenit punerea în aplicare a unui sistem comun de cartografiere pentru a defini zonele de risc din UE, rezultând un cod de culori de la verde (sigur) la roșu (risc ridicat), transmite digi24.ro. 

Pe harta prezentată de ECDC, întocmită conform noului cod de culori, doar trei ţări din UE sau Spaţiul Economic European (Norvegia, Finlanda şi Grecia) sunt în mare parte în zona verde, zona sigură.

Alte cinci ţări (Italia, Cipru, Estonia, Lituania şi Letonia) sunt în principal în zona portocalie, care indică risc de călătorie.

Cinci ţări (Germania, Austria, Suedia, Danemarca şi Islanda) apar cu gri, ceea ce înseamnă că nu există suficiente date conform formulei agreate în comun.

Restul țărilor apar cu roșu, ceea ce indică risc ridicat de călătorie. România se află printre ele.

Noul cod al culorilor la nivel european

Miniştrii de Externe din cele 27 de ţări UE au convenit punerea în aplicare a unui sistem comun de cartografiere pentru a defini zonele de risc din UE, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg. Riscul de călătorie în țările UE va fi stabilit pe baza unui cod comun de culori: verde, portocaliu, roșu, gri.

Propunerea miniștrilor de Externe include o hartă comună codificată pe culori, precum şi un cadru comun pentru posibile măsuri, inclusiv reguli pentru testare, carantină şi formulare de localizare a pasagerilor.

Abordarea comună a statelor membre prevede o împărţire comună a zonelor de risc pe teritoriul Uniunii Europene, după cum urmează:

  • Verde (sigur în privința călătoriilor) – ţările în care numărul cazurilor detectate de coronavirus este sub 25 la 100.000 pe parcursul a două săptămâni, iar procentul testelor pozitive este mai mic de 4%
  • Portocaliu – ţările în care numărul total de cazuri noi este mai mic de 50 la 100.000 într-o perioadă de două săptămâni, totuşi procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este de 4% sau mai mult, precum şi zonele în care numărul total de cazurile COVID-19 recent notificate sunt cuprinse între 25 şi 150 la 100.000, dar procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este mai mic de 4%
  • Roşu (risc ridicat) – ţările rămase care nu se încadrează în celelalte două categorii de mai sus
  • Gri – ţările cu informaţii insuficiente disponibile pentru a evalua criteriile propuse de Comisie sau numărul de teste COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane este mai mic de 300.

Statele membre nu ar trebui să restricţioneze libera circulaţie a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi. În cazul în care analizează dacă să aplice restricţii, statele membre ar trebui să respecte diferenţele în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică dintre zonele portocalii şi cele roşii şi să acţioneze în mod proporţional. Ele ar trebui, de asemenea, să ţină seama de situaţia epidemiologică de pe propriul teritoriu.

Ţările membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre. Statele care consideră că este necesar să introducă restricţii ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi:

– să fie supuse carantinei;
– să se supună unui test după sosire.

Statele membre pot oferi opţiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire. De asemenea, ţările membre ar putea solicita, de asemenea, ca persoanele care intră pe teritoriul lor să depună formulare pentru localizarea pasagerilor. Ar trebui să se elaboreze un formular european comun de localizare a pasagerilor în vederea unei posibile utilizări comune.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"