NordNews
Avem ce spune

Hoții de Vanilie

V-ați gândit vreodată că cultivarea păstăii de vanilie poate fi o îndeletnicire riscantă pentru viață? Nu pentru că ar fi ilegală.., nu.
Trebuie să știți că vanilia e un ingredient care are un preț exorbitant, a devenit mai scumpă decât argintul.
Totul a început odată cu creșterea prețului per kilogram pe piața mondială, de la 87.5$ până la 600$ per kg, pentru vanilia de calitate superioară.
Atunci au și apărut hoții de vanilie, făcînd viață grea mai multor fermieri din insula Madagascar.

Este și istoria fermierului Leon Charles, poreclit de apropiați Baba. Anul trecut, hoții i-au furat toată recolta de vanilie, producându-i pagube enorme. Nu avea cu ce trimite copiii la școală. Cu greu, familia sa a depășit acea criză financiară. Dar putea fi și mai rău.
De atunci, seară de seară, el, însoțit de alți zeci de fermieri, parcurge un drum lung și greu accesibil până la plantațiile lor și patrulează îmrejurimile. Pentru a preveni furtul, toți fermierii își ștampilează numele său, uneori, numerele de serie, pe niște păstăi, în timp ce ele se află încă pe viță. Marcajele pot fi făcute chiar și atunci când păstăile sunt uscate.
Jafurile se soldează uneori cu violențe. Au avut loc zeci de crime în Madagascar, legate de vanilie. Mai multe comunități au încercat să obțină protecție de la poliție, dar fără rezultat. Atunci, câțiva fermieri au decis să aplice ei legea. Localnicii susțin că poliția nu are nici capacitatea și nici voința de a investiga cazurile, pentru a preveni furturile de vanilie.
Deși profitul s-a mărit, fermierii își doresc ca prețul să revină la suma inițială. Astfel, speră că se va regresa situația cu hoții de vanilie și, în sfârșit, vor avea parte de un trai liniștit.
Orhideea de vanilie a fost adusă în Madagascar din Mexic, care în prezent a devenit un producător minor, fiind depășit încă din anii 1960 de Madagascar. În prezent, insula Madagascar rămîne a fi cel mai mare producător de vanilie din lume.
 

 
Sursa: bbc.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"