NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Hristos s-a Înălțat! De Ispas, creștinii ortodocși au mers la biserică

La 40 de zile de la Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului sau Ispasul, care amintește de ziua în care Iisus Hristos a urcat la cer. Tradiţia spune că 40 de zile după Înviere, Iisus Hristos s-a aflat pe pământ printre apostoli, apoi s-a înălţat spre ceruri. Astăzi, creștinii au fost la biserică și au împărțit pomeni.

 „Este o sărbătoare foarte mare pentru noi creștinii, Domnul s-a înălțat la cer, o sărbătorim cu toată familia, în fiecare an vopsim ouă, coacem pască. Am avut ocazia astăzi să trec pe la biserică măcar cât de puțin.

 „Este o sărbătoare foarte importantă, o țin minte încă de la părinți și bunici. Așteptăm deja Duminica Mare și Postul de vară.

 „Patruzeci de zile de la învierea Domnului, am spus Hristos a Înviat, pentru că a înviat după atâtea chinuri, astăzi spunem Hristos s-a Înălțat.

În această zi, Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. La această minune au luat parte Apostolii și cei doi îngeri.

Hristos s-a înălțat astăzi, avem o mare sărbătoare și anume înălțarea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos. Astăzi, după sărbătoarea Sfintei Învieri au trecut 40 de zile. În această sărbătoare noi luăm ca o lecție, că mântuitorul Isus Hristos prima dată a venit în lume să ne mântuiască, a doua oară va veni ca să ne judece,a spus parohul Catedralei „Sfântul Nicolae” Mihail Saracuța.

Pentru această zi gospodinele coc pască, vopsesc ouă şi le dau de pomană, iar la poartă se pun vrunze de nuci.

Ca şi la alte sărbători de peste an, la Ispas oamenii observă semnele timpului. Se spune, cum va fi timpul de Ispas, aşa va fi toată vara. Abia în ziua de Ispas gospodinele culeg frunze de viță-de-vie pentru sarmale. Merg în câmp să vadă semănăturile şi dacă cioara nu se vede din grâu, roadă va fi mănoasă.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata