NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mai mulți boschetari din Bălți și-au făcut culcuș lângă o grădiniță. „Înjură, fură și beau alcool.”

Locuitorii de pe strada Voluntarilor din Bălți trăiesc un adevărat coșmar din cauza gunoiștei din preajmă, dar și a boshetarilor, care și-au făcut aici culcuș. Mirosul insuportabil, gălăgia și furturile ziua în amiaza mare, au adus oamenii la limită. Ei cer autorităților să facă ordine și să găsească o soluție pentru boschetari.

Pe acest bărbat l-am întâlnit la așa numitul „cuib al boschetarilor”. Deși neagă că ar sta toată ziua pe aici, vecinii îl cunosc foarte bine de la petrecerile la care participa împreună cu alți prieteni de pahar, luați recent de poliție.

„Ei nu mai sunt demult, pentru că i-a luat inspectorul Poliției, Iurie. Pe unul l-a dus în Clinica Psihiatrică, iar pe altul l-au dus acasă. De ce eu sunt aici? Eu, iată, am o sacoșă și aștept un om. Știu că aici mulți își pierdeau vremea. Aici și discotecile au fost. Problema constă în faptul, că nu au unde să locuiască, și nu li se dă de lucru în Moldova”.

Întrebați de mirosul insuportabil din preajmă, boschetarii dau vina nu pe gunoi, ci pe o baltă.

„Mirosul, iată, de la balta asta. De la gunoi miros nu e, doar de la baltă pute”.

Polițiștii și medicii de la salvare știu foarte bine adresa de aici, spun locuitorii, care nu odată au solicitat ajutor pentru a scăpa de boschetari.

„Ei dacă nu au loc acolo unde dorm, dorm și prin scările blocurilor. Dar măcar să fie cuminți. La noi aici se fură hainele. Spălăm și se fură. Și prostii, vorbesc foarte urât, dar copiii aleargă pe aici. Când vedem că vreunul doarme pe pămând, ne este milă de ei. Chemăm poliția, chemăm salvarea. Într-o seară au luat-o pe Vasilița. Dimineața, când ne-am uitat la ora 6.00, ea era aici deja, cu niște vânătăi pe față. Ea e aici permanent, tot aici spală. Ce mănâncă e doar de pe la gunoi”.

„Coșmar. Gunoiștea mereu miroase urât. Aici des se face curat, dar boschetarii împrăștie gunoiul. Și încă aici e noroi. El tot are un miros specific”.

„Aici sunt mulți boschetari. Iată, s-a aruncat o plasă cu gunoi, iar ei îl scot, îl pun lângă gunoiște și încep să-l răscolească. Îl răscolesc în așa fel, că el tot rămâne pe asfalt. Ce e asta? Asta e curățenie? Se putea lua o mătură, să se măture tot lângă tomberoane. Uitați-vă, ce se întâmplă lângă tomberoane!”.

„Nici copiii nu au unde să se plimbe, nici pentru gradiniță nu e bine, pentru că e aproape. Copiii respiră cu acest aer urât mirositor. Când sunt ploi, acolo e chiar imposibil de ajuns”, se plâng oamenii din zonă.

Oamenii cer autorităților să salubrizeze zona și să instaleze mai multe tomberoane pentru sortarea deșeurilor.

„Aici și oamenii săraci stau, beau, fac scandaluri. Și oricât spuneam, venea și partidul lui Grigorișin, primarului nostru, Usatîi. El parcă se apropia, se uita și nu sunt rezultate”, spune o femeie.

Și angajații Direcției Reparații și Construcții Drumuri spun că din cauza bochetarilor au mai mult de lucru.

„Mereu e dezordine aici. Noi mereu facem curățenie aici și când venim, totul e murdar. Noi o dată la două zile tot curățăm. Și, iată, uitați-vă ce se face. Peste o zi totul e la loc. Să ia măsuri cu oamenii aceștia, să nu mai stea aici. Ei stau mereu pe acel prag cu berea în mână”, spune Iurie Botnari, angajatul Direcției Reparații și Construcții Drumuri.

Totuși, sunt și oameni care nu par deranjați de prezența oamenilor fără adăpost.

„Locuiesc oamenii și să locuiască. Ei doar trebuie să locuiască undeva. Ei nu ne deranjează, noi nu-i deranjăm. Ei nu fac nimic rău. Eu nu știu. Iată, există oamenii, cărora le place să se plângă. Iar mie mi-e totuna”.

„Pe mine nu mă deranjează, de exemplu”.

Miercuri, la o ședință în cadrul primăriei, primarul interimar, Nicolai Grigorișin, a solicitat serviciilor competente să intervină pentru a soluționa problema.

„Noi de câte ori am vorbit despre acea gunoiște? Lângă unitate militară. Acolo, unde sunt rețelele termice „CET-Nord”. Acolo mereu se adună oamenii fără un loc permanent de trai. Mereu acolo sunt beții. Copiii se uită la asta. Și acolo până în ziua de azi este depozitat gunoiul. Mergeți să vă uitați ce se întâmplă acolo!”, o îndemna Nicolai Grigorișin pe Tatiana Chiaburu, administratoarea Întreprinderea municipală „Gospodăria locativ-comunală Bălţi”.

Potrivit autorităților locale, o situație similară se atestă și pe strada Alexei Șciusev din oraș.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata