NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Teste COVID gratuite pentru profesorii din Bălți. Autoritățile se întreabă ce vor face peste două săptămâni

Profesorii din Bălți au primit aproape 500 de teste COVID-19 gratuite, din partea unei instituții medicale private din oraș. Anunțul a fost făcut de primarul interimar de Bălți, Nicolai Grigorișin, la ședința de ieri cu administratorii Înterprinderilor Municipale din Bălți. Alesul local se întreabă ce vor face profesorii peste două săptămâni și a insistat ca Ministerul Sănătății să rezolve problema testelor contra plată.

TESTAREA PEDAGOGILOR O SOLUȚIE ȘI O PROBLEMĂ

„A oferit gratuit serviciile sale. 500 de persoane au fost testate. Ceilalți sau au fost vaccinați, sau erau deja vaccinați. Voi toți știți, probabil, că Ministrul Sănătății a emis un decret, că la fiecare două săptămâni, pedagogii noștri trebuie să fie vaccinați sau testați. Adică, sau o dată să fie vaccinați, sau la fiecare două săptămâni să fie testați”, a declarat Nicolai Grigorișin, primarul interimar al municipiul Bălți.

„Au fost facute 498 de teste, dintre care doar unul a dat un rezultat pozitiv, asta însemnând 0,2%. Momentan, din cadrul personalului pedagogic sunt vaccinați 60% de persoane, din cadrul personalului auxiliar – puțin peste 40%. Ținând cont de faptul că, momentan, vaccinarea este cea mai eficientă metodă pentru stoparea răspândirii infecției COVID-19 și este una dintre principalele acțiuni, care ne va permite să ne întoarcem la procesul de educație în formatul obișnuit, pe care noi toți îl așteptăm demult. O mare rugăminte către toți participanții procesului educațional, asta sunt și pedagogi, și personalul auxiliar, asta sunt părinții, membrii familiei elevilor, să aibă o atitudine conștiincioasă față de vaccinare și să ridice nivelul de siguranță al mediului educațional”, spune Olga Iurcenco, șeful adjunct la Direcția Învățămînt, Tineret și Sport, mun. Bălți.

Testarea la COVID, la fiecare două săptămâni, este un adevărat lux pentru profesori, dar mai ales pentru angajații auxiliari, susține Nicolai Grigorișin.

GROGORIȘIN CERE AJUTORUL MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII

„Cum mi-au spus angajații auxeliari, că „având un salariu ca al meu de 2500 lei, de unde o să iau 500 de lei pentru test?” În fiecare două săptămâni, sunt sume imense de bani. Și pentru personalul nostru pedagogic. Ei la noi nu sunt cei mai oligarhi, după cum înțelegeți. Pregătiți, vă rog, o scrisoare pentru Ministrul Sănătății. Toți oamenii, care lucrează, plătesc asigurarea medicală, să nu fie nevoiți să plătească. Eu cred că din acei bani se va putea găsi acel procent, care ne trebuie pentru teste”, spune primarul interimar.

Potrivit specialistului principal din cadrul Serviciului Sănătate, Viorica Leancă, în prezent, în municipiul Bălți, cu prima doză, au fost vaccinați 21.755 de persoane (21,23%). Cu ambele doze de vaccin au fost imunizați 15.081 de bălțeni (14,72%).

Municipiul Bălți a primit o donație de 51.000 de doze de vaccin.

La moment, sunt accesibile următoarele vaccinuri:

AstraZeneca – 400 de doze;

Pfizer – 1100 de doze;

Sinovac – 748 de doze;

Sinopharm – 4181 de doze;

Johnson & Johnson’s – 3070 de doze.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata