NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Casa memorială „Grigore Vieru” duce lipsă de vizitatori și de familia poetului

La 120 de km de orașul Bălți, în satul Pererîta din raionul Briceni, se află casa părintească a-l regretatului poet Grigore Vieru, transformată acum șase ani în muzeu. Aici, Vieru parcă mai este viu, prin tot ce a lăsat drept moștenire – un adevărat tezaur al culturii românești.

 

„Cred că oricine din sat se mândrește întradevăr cu așa comoară, aș spune. Grigore Vieru a fost scriitorul întregului neam, nu doar al Pererîtei și a lăsat un tezaur, un patrimoniu deosebit  pentru cultura Moldovei și a României întregi.”

„Poate pentru cineva străin nu contează atât de mult, dar eu acolo am lucrat, am uns cu lut iarna, am căutat lutul și am făcut totul, am văruit, afară și în interior, acolo nu este un ungheraș neatens de mâimile noastre”, au declarat localnicii. 

Muzeul a fost renovat în cadrul unui proiect inițiat de Ministerul Culturii al Republicii Molodva, susținut de către Guvernul României.

„Satul de baștină a lui Grigore Vieru, satul Pererîta este sat înfrățit cu comuna Dumbrăveni din județul Suceava, România. Dumnealor au făcut un gest generos și ne-au cadonat acoperișurile, toată șindrila pe care o vedeți la casa-muzeu este procurată de dumnealor, din România”, a spus Corina Ceobanu, ghidul casei-muzeu.

Casa mare a rămas intactă și este asemeni unui portal în copilăria poetului.

„Noi ne aflăm în casa mare a lui Grigore Vieru acasă. Casa mare a fost decorată de însăși mama poetului, bătrâna Eudochia, cu mânuțele ei cele harnice. Tavanul și pereții sunt în original, așa cum ne-au rămas”, a spus Corina Ceobanu.

În casa mare stă un covor din zestrea familiei Vieru, donat de soția Raisa.

„Covorul Moldovenesc din Casa mare este cadonat de către domna Raisa Acesta este cadoul de nuntă pe care l-a primit atunci când Grigore Vieru a adus-o să o prezinte ca mireasă rudelor din sat”, a mai adăugat ghidul. 

Bucătăria de vară a mamei Eudochia a fost transformată într-o sală de expoziție, cu cărți, diplome și fotografii din viața de toate zile ale poetului.

„Noi avem aici diploma de absolvire a Universității „Ion Creangă”, Facultatea de Limbă și Istorică Moldovenească. Avem prima cărțulie editată de către Grigore Vieru în anii studenției, la editura Școala Sovietică. Iată și fotografia cu mama, sora și fiul surorii, la Chișinău, Grigore Vieru student la universitate”, a povestit ghidul casei-muzeu. 

În muzeu sunt expuse și câteva manuscrise de-ale poetului, printre care și scrisoarea de la mama.

„Avem manuscrisele poetului, avem poemul „Lucian Blaga” și „Iezii lui Creangă” și iată avem scrisoarea de la mama”, a spus doamna Corina.

Să-l comemorăm pe Grigore Vieru nu doar de două ori pe an, să ne amintim de el în orice vers despre mamă, copilărie și dragoste de neam. La asta ne îndeamnă cei care păstrează cu mândrie memoria poetului.

„Grigire Vieru este cel mai prețios poet român, al neamului românesc. Dumnealui spunea că este o lacrimă a marelui poet Eminescu. E un lucru nespus de frumos, o poezie dulce și armonioasă”, a povestit ghidul.

Din păcate, mânați de vreme și nevoile cotidiene, membrii familiei Vieru trec tot mai rar prin sat.

„Fiul mai mare locuiește în România, fiul mai mic, locuind în Chișinău, ambii vin foarte rar, sunt ocupați, au treburile lor, serviciu, foarte des ne dau câte un apel telefonic, se interesează cum o ducem și dacă nu ducem lipsă de ceva.”

Călin Vieru, fiul mai mic al poetului, recunoaște că nu a călcat demult pragul casei părintești, iar din cauza panedmie, anul trecut nu a fost deloc la Pererîta.

Ne străduim să mergem o dată pe an, atunci când are loc și festivalul Duplex cu invitații din România, mai des nu prea reușim să mergem. Copilăria am petrecut-o acolo, în fiecrae vară am fost. Atunci când a fost inaugurat, atunci am venit cu mai multe lucruri personale, din bilbioteca poetului, din lucrurile personale, dar și din cele personale care erau împrăștiate prin sat, le-am mai găsit și le-am mai adunat”, a mărturisit Călin Vieru, fiul marelui poet.

Feciorul spune că este gata să contribuie la amenajarea și renovarea muzeului, doar că nu prea primește solicitări în acest sens.

„De atunci nu am avut solicitări de acest tip, mai mari, ca de exemplu pentru reparație sau pentru a aduce un birou, o masă de scris sau un fotoliu. Presupun eu că toate sunt aranjate într-o armonie, mai mult va fi deja prea mult”, a mai adăugat Călin Vieru.

Iar prietenul devotat al poetului, Eugen Doga, nu a fost deloc la baștina lui Grigore Vieru.

„Nu, dumnealui nu a fost niciodată. Au fost Tudor Gheorghe cu un concert gratis în localitatea Pererîta, Fuego, cu un concert gratis, poetul Petru Rotaru a fost la noi, Mihai Cimpoi”, a spus ghidul. 

Angajații muzeului spun că lipsește vizitatorul, lipsesc cei care ar putea păstra secole înainte memoria marelui poet.

„Noi suntem mereu cu ușile deschise, dar cred că este nevoie de dorința populației Republicii Molodva ca să vadă ce au în țară, nu să plece peste hotare”, a spus Corina Ceobanu.

Grigore Vieru a murit 18 ianuarie în urma unui grav accident rutier. A fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"