
Începând de astăzi, 1 noiembrie intră în vigoare noul acord între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind recunoașterea reciprocă a Operatorilor Economici Autorizați (AEO). Acest lucru va facilita comerțul după mediul de afaceri, după ce Hotărârea a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.280/96 din 28 octombrie a subcomitetului vamal UE-Republica Moldova din 3 octombrie 2022.
Astfel, începând cu 1 noiembrie, atât Uniunea Europeană, cât și R.Moldova vor oferi reciproc avantaje reciproce AEO, cum ar fi mai puține controale vamale și tratament prioritar la vămuire. Acordul este un pas major de ascensiune în relația comercială UE-Moldova. Acest pas va stimula și mai mult oportunitățile comerciale și va contribui la circulația simplificată a mărfurilor între ambele părți, fără a compromite standardele înalte de securitate. Într-un moment în care, din cauza războiului din Ucraina, reprezentanții businessului au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot obține pentru a depăși criza în curs, acordul va contribui la facilitarea comerțului și reducerea costurilor pentru mulți agenți economici din Uniunea Europeană și Republica Moldova.
Relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este ghidată de Acordul de Asociere, inclusiv zonele de liber schimb profunde și cuprinzătoare (ZLSAC). Uniunea Europeană cooperează cu Republica Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate și al dimensiunii sale regionale de est, Parteneriatul Estic, cu scopul cheie de a aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Moldovei, deoarece 52,2% din comerțul total este orientat spre UE. Totodată, exporturile din Uniunea Europeană către Republica Moldova s-au ridicat la 3,8 miliarde EUR în 2021.
Este de menționat că, Republica Moldova a devenit prima țară din regiune care a obținut recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu Uniunea Europeană.