NordNews
Avem ce spune

Percheziții la sediul PSRM într-o cauză privind finanțarea ilegală a partidului

Oamenii legii au inițiat percheziții la sediul Partidului Socialiștilor (PSRM). Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA).

Este vorba despre o cauză penală privind finanțarea ilegală a partidului. Reprezentanții PA au mai spus că vor reveni cu detalii ulterior.

Și reprezentanții PSRM au confirmat perchezițiile într-o conferință de presă la Parlament. Deputatul Grigore Novac a spus că acestea au loc la sediul central de la Chișinău, iar deputații au lipsit de la ședința Parlamentului la care a ținut un discurs și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru că au oferit explicații procurorului Iarmaliuc.

La aceeași conferință de presă, deputatul Bogdan Țîrdea a declarat că nu cunoaște în legătură cu ce au loc descinderile, însă mizează pe faptul că Metsola va cere explicații de la autorități în legătură cu „acest dezmăț, care se numește reforma justiției”.

Grigore Novac a precizat că „jumătate din conducerea partidului”, inclusiv el, sunt vizați în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului.

La 31 octombrie, Procuratura Generală anunța că va investiga, în comun cu Serviciul de Informații și Securitate, informațiile apărute în presă despre faptul că unele partide moldovene ar fi fost susținute ilegal de Federația Rusă.

Ma exact, este vorba de un articol publicat de Washington Post care arată că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a canalizat zeci de milioane de dolari pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta Republica Moldova către Moscova.

Potrivit Washington Post, într-o înregistrare video făcută în secret în 2019, Dodon a admis că a primit finanțare de la Kremlin, inclusiv de la Gazprom, spunând că a cerut între 800.000 și un milion de dolari pe lună pentru a acoperi „cheltuielile de funcționare” a partidului său.

Dodon care a fost și președinte al R. Moldova între 2016 și 2020 este pus sub acuzare pentru trădare, îmbogățire ilicită, corupție și finanțare ilegală a partidului său, n-a răspuns solicitării de a comenta trimisă de Washington Post purtătorului de cuvânt al PSRM. La tribunal, el a respins acuzațiile, spunând că dosarul penal contra sa e unul „100% politic”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"