NordNews
Avem ce spune

Peter Michalko: „Noi vom continua să oferim asistență pentru Republica Moldova în dependență de reformele realizate”

În ultimii 10 ani, Republica Moldova a beneficiat de peste 1 miliard de euro din partea Uniunii Europene, pentru derularea a peste 1.000 de proiecte în diferite domenii. Despre aceasta a subliniat șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul conferinței Dialoguri Europene cu Ambasadorul UE în Republica Moldova, scrie cotidianul.md.

Oficialul european a subliniat că în relația dintre Republica Moldova și UE sunt obiective importante, care au drept scop să ajute și să susțină cetățenii, astfel încât aceștia să simtă cooperarea dintre cele două părți.

Ambasadorul a precizat că Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb rămân cadrul principal pe care se bazează relațiile dintre Republica Moldova și UE. Michalko a declarat, însă, că țara noastră ar trebui să muncească în vederea realizării mai multor reforme esențiale, iar investigarea furtului miliardului ar trebui să fie o prioritate.

„Cred că astăzi toți, atât parteneri politici, dar și cetățenii, recunosc și apreciază beneficii legate de aceste acorduri. Continuăm să exprimăm opinia noastră și să încurajăm pe cei care au decizii de responsabilitate să facă lucrurile necesare pentru a atinge standarde europene, necesare pentru funcționarea instituțiilor așa cum sunt așteptate de cetățenii. Vorbim despre continuarea reformei justiției care nu a fost realizată până acum. Sperăm că vom vedea rezultate în viitor. Vorbim despre investigarea fraudei bancare. Sunt 6 ani de la această crimă și nu vedem să fie vreo persoană pedepsită pentru această crimă. Trebuie să fie promovată mai departe lupta împotriva corupției. Corupția este răul cel mai mare și este cauza multor altor fenomene proaste din societate, care dăunează vieții oamenilor, este obstacol pentru dezvoltarea țării”, a declarat Peter Michalko.

Făcând trimitere la harta interactivă a proiectelor derulate de UE în Republica Moldova, oficialul a punctat că Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de ajutor din partea UE pe cap de locuitor din vecinătatea estică.

Michalko a amintit și de inițiativele UE în contextul pandemiei COVID-19, precum și despre materialele care au ajuns în diverse instituții din Republica Moldova.

Ambasadorul a declarat că UE va susține în continuare Republica Moldova, însă, asta se va întâmpla în dependență de reformele realizate.

„Noi vom continua să oferim asistență în dependență de reformele realizate. Vom face astfel încât oamenii să beneficieze de asistență. Vom continua să cooperăm cu toate nivelurile și cu societatea civilă. Vom dezvolta proiecte noi în colaborare cu autoritățile publice locale. Vom continua susținerea mass-mediei libere și independente, pentru că acestea sunt aspecte care neapărat trebuie să fie în orice societate care este una democratică și vrea să fie așa. Spun asta, deoarece mâine este ziua internațională a democrației, iar pentru UE acesta este un prilej de a aminti de valorile noastre, printre care standardele democratice sunt cele principale”, a mai spus oficialul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"