NordNews
Avem ce spune

VIDEO| O fermă de vaci și porci din satul Voloave, Soroca a transformat viața unor locuitori într-un coșmar

O fermă de vaci și porci din satul Voloave, raionul Soroca a transformat viața locuitorilor într-un coșmar. Deja de zece ani, animalele distrug recolta oamenilor de pe lanurile din preajma ocoalelor. Mai mult, potrivit autorităților locale, Marcel Gînga și-a construit ferma ilegal, iar animalele sunt crescute în condiții anti-sanitare.

 

Elena Iavorschi se plânge că nu mai are liniște din cauza bovinelor și porcinelor care pasc în libertate în apropiere de ogorul ei. Animalele i-au distrus recolta deja de câteva ori.

În 2017, am prelucrat pământul în primăvară, iar când am venit în luna august acasă să strângem roada, am rămas șocați. Întâi, am găsit turma de porci. Acolo era totul călcat în picioare, au rămas practic doar bețe. Totul era tăvălit pe jos și distrus. A fost mâncat tot porumbul. Am avut o roadă mare și frumoasă, spune ELENA IAVORSCHAIA  locuitoare s. Voloave.

Femeia ne-a mărturisit că în repetate rânduri a cerut fermierului să îngrădească ocoalele, dar fără rezultat.

Duminica când am venit la pământ, iar am dat de aceeași problemă, de porci. Iarăși i-am scos și mânat.  Luni dimineața, ne-am sculat cu soțul și când am venit aici la fața locului, toate vacile pășteau în porumb. Toate. Noi am sperat că el (fermierul) le va închide luni. Nici gând, a mai adăugat ELENA IAVORSCHI, locuitoare s. Voloave.

Și în acest an, lanurile oamenilor au fost distruse de animale.

L-am sunat această primăvară și i-am spus “Domnule Gînga, veniți la mine acasă să stăm de vorbă” la care acesta a spus că nu am ce să-i fac, s-a râs și a închis telefonul, spune LUDMILA ZGARDAN, locuitoare s. Voloave

În primul an am recoltat porumb. A fost mâncată și distrusă toată roada. M-am adresat la poliție, la primar, la ANSA. Acesta a fost doar amendat. În al doilea an am recoltat 40 de sote de lucernă, care și ele au fost distruse de porcii acestuia. În 2019 am recoltat copaci, ca în primăvara anului 2020 căprile să-mi roadă toți copacii. Foarte urât din partea lui. Este obraznic. Eu înțeleg că nu are simț omenesc în el, a povestit STELA CHETRARI, locuitoare s. Voloave.

Am trei hectare de pământ mai sus de ferma domnului Marcel. Când am semănat pentru prima dată porumb pe acel pământ (2010-2011), am venit și am găsit 20 de oi. Acum, în această primăvară, am semănat două-trei hectare de grâu. Când am venit la fața locului să mă scuzați, dar am avut impresia că “dracii au jucat tananica”. Totul era distrus. Grâul abia încolțise, LUDMILA ZGARDAN, locuitoare s. Voloave

Primarul satului Voloave a declarat că nu-i poate găsi ac de cojoc fermierului. Acesta ignoră plângerile din partea oamenilor și refuză să le achite despăgubiri.

Până acum, acesta nu a întors niciodată oamenilor prejudiciul adus.  Poliția mereu a fost sesizată de mine sau de cetățeni. Au fost luate măsurile conform legislației, a fost amendat conform Codului Contravențional. După ce se achită amenda, dumnealui continuă să încalce regulile, a declarat SERGHEI CETULEAN, primarul c. Parcani

Activitatea fermei ar putea fi sistată din cauza mai multor încălcări, susțin reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Din anul 2017 până la moment am avut patru adresări. Tot de patru ori acesta a fost sancționat pe diferite articole care au fost încălcate.Vom studia întrebarea, vom vedea care este situația pe teritoriul fermei și vom lua măsurile cuvenite care vor fi necesare de luat.Dacă vor fi depistate și alte încălcări, predarea laptelui la fabrica de brânzeturi din Soroca va fi sistată, a spus ALEXANDRU MÎRÎI, inspector principal ANSA Soroca.

La momentul de față sunt unele abateri de la igiena animalelor. Dacă nu vor fi rezolvate, atunci autorizația medico-sanitară-veterinară va fi extrasă. Laptele nu va fi colectat, spune Anatolie Mușcinschi , medic veterinar

Am încercat să vorbim cu Marcel Gînga, însă acesta nu a fost de găsit la fața locului. Ulterior, jurnaliștii NordNews l-au contactat telefonic, dar fermierul nu a răspuns la apeluri.

În satul Voloave din raionul Soroca locuiesc peste nouă sute de oameni.

1 Comentariu
  1. Perciun Dmitrii spune

    Adica ati tinut vacile 3 ore in papusoi siacum va plingeti.Eu personal va vad ca pe niste monstri fara simt omenesc,paguba se intoarce da sanatatia animalelor?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata