NordNews
Avem ce spune

VIDEO | O biserică din lemn, construită acum 250 de ani, îmbrăcată cu cotileți, din lipsă de bani

Această Biserică din lemn de stejar putea să devină un monument istoric, însă, din lipsă de bani, aspectul de odinioară a lăcașului a rămas doar pe fotografii. Este vorba despre Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din satul Glinjeni, raionul Fălești, construită acum 250 de ani.

A rezistat tuturor intemperiilor până în ultimii ani. Pentru restaurarea bisericii, era nevoie de 100 de mii de euro, bani care s-au dovedit a fi imposibil de adunat. Pentru a salva construcția, pereții din lemn au fost acoperiți cu cotileți.

În 2018 am reparat acoperișul pentru că curgea deja. Lemnul des tejar are o grosime de 20 pe 15 cm. Am îmbrăcat un rând de scândură nouă peste cea veche. Era deja măcinată. Scândura de astăzi nu este de calitate. Copacii sunt tăiați de verzi și scoși la vânzare, spune LEON TURTUREANU, preot

Oamenii de bună credință au pus umăr la umăr și au reparat lăcașul, considerat și cartea de vizită a satului.

Fundamentul avea fisuri. Din partea stângă, biserica s-a lăsat și se dărâma. În partea de jos am pus armătură, piatră, și am întărit fundamentul ca biserica să reziste în timp, a adaugatLEON TURTUREANU, preot

În biserica din Glinjeni sunt păstrate două Evanghelii vechi care datează din anii 1784 și 1855. Acum câțiva ani, acestea au fost restaurate.

Iar în muzeul din sat sunt păstrate cărți și icoane vechi. Unele au 150 de ani.

Nu orice muzeu are așa cărți din 1899. Sunt niște cărți foarte vechi pe care le păstrăm. Aici sunt toate rugăciunile de dimineață, de la amiază, de împărtășanie, de mulțumire de împărtășanie. Este o carte foarte scumpă, mai povestește STELA CEBOTARU, directorul muzeului din Glinjeni

Primarul satului Glinjeni susține că a solicitat ajutorul autorităților centrale de mai multe ori, însă fără rezultat.

Noi ne-am adresat la Ministerul Culturii, dacă ne ajuta statul, ajuta și consiliul. A fost adresare în 2011 când am fost numit din nou primar, ne-am adresat și în 2012, dar fără rezultat, declară PIOTR GAFINCIUC, primarul satului Glinjeni

Enoriașii spun că biserica a pierdut din aspectul de odinioară, dar sunt bucuroși că cel puțin, au putut salva lăcașul.

Aici era nevoie de foarte multe investiții. Cu ajutorul oamenilor, a preotului, am făcut puțină reparație. Suntem bucuroși că avem un lăcaș sfânt unde ne rugăm.

Lemnul a putrezit și biserica risca să se prăbușească. Ce aveam să facem? Trebuia construită de la început, dar noi suntem o țară săracă.

Nimic nu este veșnic. Eu am crescut lângă această biserică. Au reparat-o bine.

Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din satul Glinjeni, raionul Fălești, a fost construită în anul 1775. Este a doua biserică din lemn construită pe acest loc. Primul locaș, ridicat în anul 1668 a fost distrusă de flăcări.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata