NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 29 octombrie

1930 – S-A NĂSCUT RADU COSAȘU

Pe 29 octombrie 1930, la Bacău, s-a născut Radu Cosașu, poet și prozator român de origine evreiască. A fost redactor la revistele: Sportul popularCinema și Dilema, a avut rubrici la România literarăDilema. Povestirile sale se remarcă prin caracter autobiographic și un filon eseistic foarte pronunțat.

Radu Cosașu a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia și Premiul Național pentru Literatură.        

2019 – A MURIT MIHAI CONSTANTINESCU    

La 29 octombrie 2019 a murit interpretul și compozitorul român Mihai Constantinescu. A efectuat turnee în toate țările ex-socialiste, în Germania, în SUA și în câteva state din vestul Europei. În 2002, a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Ușoare „O zi printre stele” din partea Ministerului Culturii. În 2002, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România îi editează un caiet de cântece selectate din șlagărele lansate în trei decenii.

Mihai Constantinescu a fost decorat post-mortem de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

 2005 – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A INTERNETULUI

Pe 29 octombrie 1969, într-un laborator al prestigioasei instituţii americane de învăţământ superior UCLA, absolventul Leonard Kleinrock a telefonat la prestigioasa Universitate Stanford şi a comunicat lui Charley Kline şi Bill Duvall că va trimite un mesaj prin intermediul internetului. Era vorba despre proiectul intitulat ARPANET, o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării ce conecta astfel patru terminale independente dispuse în patru universităţi. Kleinrock voia să trimită cuvântul „login”, însă a reuşit să expedieze doar literele „l” şi „o”. Însă, sub coordonarea unui profesor, Klinerock a reuşit să transmită complet cuvântul „login” o oră mai târziu. Astfel a fost înregistrată prima comunicare între două terminale, folosind internetul.

Marcarea acestei zile atrage atenţia asupra posibilităţilor oferite de noile tehnologii pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă printr-o mai bună înţelegere a tehnologiei şi funcţiilor sale.

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova #DRRMRomânia, în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

           

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"