NordNews
Avem ce spune

DOC //  „Să bagi mâna în miere și să nu-ți lingi degetele, nu se poate!”.  Un contabil șef de la Fălești, învinuit de furtul banului public

Contabilul-șef dar și subalterna sa din cadrul Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului (DGASPFC) din raionul Fălești ar fi implicați în acte de delapidare a banilor publici. Potrivit unor surse avizate din cadrul Inspecţiei Financiare, instituţie subordonată Ministerului Finanţelor, cei doi angajați au însușit în mod ilegal mijloace financiare, cauzând un prejudiciu material Consiliului Raional Fălești, în sumă totală de 146 mii de lei. Mai mult, conducerea Consiliului Raional încearcă să-i scape basma curată pe cei vizați în dosarul penal.


Cum s-au delapidat banii din cadrul Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului( DGASPFC) din r. Fălești

Potrivit Procuraturii Republicii Moldova, în perioada 2015-2019, cei doi au au însușit mijloace financiare, cauzând un  prejudiciu material în sumă totală de 146 mii de lei.

Astfel, contabilului-șef, Ghenadie Vatavu, i-a fost înaintată învinuirea privind ,,delapidarea averii străine, adică insușirea ilegala a bunurilor altei persoane, de către cel căruia iau fost incredințate, care a produs daune considerabile, săvârșită cu folosirea situației de serviciu”.

 

Ghenadie Vatavu, cu deputatul PSRM Oleg Savva, președintele raionului Fălești Sergiu Fîntînă și Gleb Savva

 Ghenadie Vatavu este acuzat că în perioada ianuarie 2016-iunie 2018, activând în calitate de contabil-șef al Fondului Local de Susținere Socială a Populației, pe lângă Secția Asistență Socială și Protecția Familiei, fiind responsabil de calcularea și achitarea plăților salariele, ar fi avut intenția de a-și însuși bunurile altei persoane. Potrivit documentului expediat de oamenii legii în adresa Consiliului Raional Fălești, semnat la data de 7 decembrie 2020, Ghenadie Vatavu, urmărind scopul de profit personal, s-ar fi folosit de situația de serviciu și a delapidat mijloace bănești, prin efectuarea unor transferuri bancare:

  • în 2016 – 2 222 de lei;
  • în 2017 – 12 136 de lei;
  • în 2018 – 6 824 de lei;
  • tot în 2018, în perioada aprilie-iunie, prin includerea neîntemeiată în documentele contabile a soției sale (Bordian Olga) ca angajat al Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului din raionul Fălești. Astfel, prin efectuarea unor transferuri bancare la cardul bancar al acesteia, Ghenadie Vatavu ar fi obținut ilegal bani în sumă de 32 813 mii de lei.

În acest sens, Direcția Generală Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului din raionul Fălești a fost prejudiciată de 53 998 de lei.

Totodată, Agafia Pleșca, subalterna lui Vatavu, care activează în calitate de contabil în cadrul aceleiași direcții,  procurorii îi incriminează Agafiei Pleșca  ,,delapidarea averii străine, adică insușirea ilegala a bunurilor altei persoane, de către cel căruia iau fost incredințate, care a produs daune considerabile, săvârșită cu folosirea situației de serviciu”.

Agafia Pleșca este învinuită că în perioada 2015-2019, activând în calitate de contabil al Serviciului de Deservire Socială al Secției Asistență Socială și Protecția Familiei, fiind responsabilă de calcularea și achitarea plăților salariale, ar fi avut intenția de a însuși ilegal bunurile altei persoane încredințate în administrația sa.

Potrivit aceluiași document, care a fost expediat pe adresa redacției NordNews,  reiese că Agafia Pleșca, urmărind scopul de profit personal, s-ar fi folosit de situația de serviciu și a delapitat mijloace bănești prin efectuarea unor transferuri bancare la cardul bancar personal:

  • în 2015 – 11 087 de lei;
  • în 2017 – 12 749 de lei;
  • în 2018 – 5 834 de lei;
  • în 2019 – 6 080 de lei.

Astfel, Direcția Generală Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului din raionul Fălești a fost prejudiciată în sumă totală de 35 575 de lei.

Potrivit unor surse avizate din cadrul Inspecţiei Financiare, suma prejudiciului este mult mai mare, fiind vorba de 700 de mii de lei.

Important de menționat că prin ordonanța procurorului din 26 martie 2020, adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Marcel Dumbravan, cauza penală a fost retrasă din gestiunea Direcției Generale Teritoriale Nord a Centrului Nafional Anticorupție (CNA) și transmisă în adresa Procuraturii din Fălești, în continuarea urmării penale de către Inspectoratul de Poliție Fălești.

Totodată, la 21 august 2020, inspectorul superior de urmărire penală al IP Fălești, Mihai Butnaru a expediat un demers președintelui socialist al raionului Fălești, Sergiu Fîntînă, prin care a solicitat expunerea acestuia, ca reprezentant al administrației publice locale și în calitate de ordonator al creditelor, dacă suma prejudiciată, în mărime de 146 mii de lei, reprezintă pentru Consiliul Raional un prejudiciu considerabil.

Totodată, Mihai Butnaru a solicitat informația dacă suma însușită ilegal de cei doi angajați ai Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului din raionul Fălești au returnat în contul Direcției sursele financiare.

La 14 octombrie 2020, președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntînă informează că ,,nu are temei să incrimineze acte de corupție pe nimeni”. Potrivit lui Fîntînă, ,,scopul acțiunilor nu a fost cel de însușire ilegală a mijloacelor financiare încredințate de către persoanele responsabile de salarizare, pentru că, într-un final, banii au ajuns către persoanele destinatare”.


Cum își justifică acțiunile cei doi contabili ai Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului (DGASPFC) din r. Fălești

 Potrivit documentului din septembrie 2020, expediat președintelui de raion, Sergiu Fîntînă, dar și șefei Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului (DGASPFC), cei doi contabili (Ghenadie Vatavu și Agafia Pleșca) consideră că raportul Direcției Teritoriale Inspectare Financiară Bălți indică abateri și erori.

Din document aflăm că Ghenadie Vatavu își exercita funcția de contabil-șef începând cu anul 2007 și că acesta nu ar fi înlocuit de altcineva în timpul concediilor. Astfel, potrivit celor doi contabili, Ghenadie Vatavu a fost rechemat în repetate rânduri din concediu, iar pentru munca sa, acesta nu a fost plătit niciodată.

În acest sens, ,,numai începând cu anul 2013, s-ar cuveni de-ai achita domnului Vatavu suma de peste 55 mii de lei. Această sumă necesară de a fi achitată legal contabilului șef nu este mai mică decât suma transferată acestuia și soției sale. ”

Tot în textul documentului este menționat că ,,dacă s-ar fi efectuat un calcul din 2007 până în prezent, entitatea Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului (DGASPFC) ar fi trebuit să-i achite lui Ghenadie Vatavu suma de peste 66 mii de lei pentru cele 12 luni de concediu aflate la muncă. În urma controlului efectuat de Direcția Teritorială Inspectare Financiară Bălți, abuziv nu au fost luate în calcul aceste acțiuni menționate mai sus. Prin această concepție, explicăm că Ghenadie Vatavu și soția sa, Olga Bordian au reîntors banii primiți pe card în timpul controlului.”

Mai mult, potrivit documentului, aceeași explicație este invocată și în cazul doamnei Agafia Pleșca, care ar fi fost rechemată din concediu pentru efectuarea muncii de contabilă și casier, fără a fi plătită pentre serviciile acordate:

,,Pe perioada 2013-2019, doamnei Pleșca ar fi trebuit să i se achite nu mai puțin de 35 mii de lei. Suma depusă la cardul ei și a doamnei Elena Stolovei este mai mică decât suma care trebuia să-i fie achitată, astfel, și în cazul de față, nu se identifică prejudiciu, dar cel mult o neregulariatte. În urma neclarităților doamna Agafia Pleșca a reîntors suma primită la card.”

Cei doi angajați ai Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului (DGASPFC) din raionul Fălești se arată nedumeriți de ce inspectorii care au efectuat controlul, dar și inspectorul superior al IP Fălești nu au luat în calcul toate circumstanțele, ,,căci până la urmă au fost prejudiciate persoanele care și-au executat munca suplimentară în timpul concediilor, dar nu statul sau entitatea.”

Portalul de știri NordNews acordă dreptul la replică tuturor celor vizați în materialul jurnalistic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata