NordNews
Avem ce spune

Patriarhul latin al Ierusalimului s-a rugat pentru încheierea pandemiei de COVID-19

În timpul slujbei de Ajun din Betleem, locul în care s-a născut Iisus, oficiată la miezul nopţii de joi spre vineri într-o atmosferă sobră şi în faţa unui număr extrem de redus de credincioşi şi de preoţi, patriarhul latin al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, s-a rugat pentru încheierea pandemiei de coronavirus, informează agerpres.ro.

„Îi cerem Lui, atotputernicului Dumnezeu, să învingă boala, răul şi moartea şi să ne dea înapoi bucuria şi zilele liniştite”, a declarat patriarhul din Ierusalim.

El s-a rugat, de asemenea, pentru ca Dumnezeu să îi lumineze pe politicienii şi medicii care caută soluţii pentru binele comun.

„Toată lumea se simte întunecată, obosită, extenuată şi oprimată de prea mult timp de greaua povară adusă de această pandemie asupra vieţilor noastre, care paralizează relaţiile dintre oameni, care a supus politica, economia, cultura şi societatea unui test sever. Străvechile slăbiciuni structurale s-au amplificat, iar nicio soluţie clară şi împărtăşită de toată lumea nu se vede la orizont”, a mai spus Pierbattista Pizzaballa.

El a dorit însă să transmită şi un mesaj de speranţă, spunând că omenirea a avut parte recent de „o oră de graţie divină”.

Pandemia, „cu povara ei de suferinţă şi de moarte, ne cere să ne imaginăm o lume diferită, compusă din solidaritate şi relaţii fraterne, în care posesiunile sunt înlocuite de daruri, iar bogăţia unui număr mic de oameni devine un bun al tuturor”.

Un scaun pe care era trecut numele lui Mahmoud Abbas a rămas gol în primul rând, în contextul în care pandemia a făcut ca preşedintele palestinian să absenteze de la această slujbă anuală pentru prima dată de când şi-a preluat mandatul în 2005.

 

Un mesaj video al preşedintelui palestinian a fost proiectat pe zidurile Bisericii Naşterii Domnului din Betleem.

 

Piaţa Manger în care se află bazilica, decorată cu un brad uriaş de Crăciun, a rămas la rândul ei goală, în absenţa turiştilor şi a credincioşilor, într-o perioadă marcată de un lockdown de trei săptămâni, impus de autorităţile locale pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

 

Miile de turişti şi de pelerini creştini care se reuneau în această piaţă în anii trecuţi cu ocazia slujbei din Ajunul Crăciunului au lipsit joi seară din cauza interdicţiilor de călătorie aplicate cetăţenilor străini.

 

După clasicele rugăciuni „Adeste Fideles” şi „Gloria excelcis deo”, patriarhul latin din Ierusalim şi preoţii invitaţi au participat la o procesiune solemnă, la finalul căreia o statuie din porţelan a lui Iisus a fost purtată până în faţa bazilicii.

 

Creştinii formează o mică minoritate în teritoriile palestiniene, populate majoritar de credincioşi musulmani.

Cisiordania a impus o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, în virtutea căreia nicio persoană nu poate să îşi părăsească locuinţa între orele locale 19:00 şi 06:00, pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

 

Acest teritoriu, în care trăiesc 4 milioane de palestinieni, a raportat până acum 800 de decese asociate maladiei COVID-19.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata