NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mai mulți locuitori din Bălți au rămas fără banii de pe card, după ce au fost sunați de escroci

Cineva te sună pe viber și solicită datele bancare? Nu te grăbi să le divulgi. Este schema unor escroci care te vor lăsa fără banii de pe card. La Bălți, făptașii au tras pe sfoară aproape 40 de persoane. Pentru a pune punct înșelătoriilor, polițiștii au dat start unei campanii de prevenire și informare a cetățenilor.

Ne propunem ca să informăm toți cetățenii din municipiul Bălți asupra fenomenului infracțional dat și anume asupra metodelor care le folosesc infractorii atunci când sustrag resurse financiare. De pe cardurile bancare. Noi ne-am adresat oficial către instituțiile financiare din Bălți pentru a se prezenta la această ședință și au promis că se vor implica împreună cu poliția în măsurile de prevenire a acestor infracțiuni”, a declarat Valeriu Cojocaru, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți

Escrocii, sună pe viber și se prezintă lucrători ai băncii, comunică primele cifre de pe cardul bancar, care sunt identice la toți clienții, astfel inspirând încredere victimelor.

Inspectoratul de poliție Bălți, pe parcursul anul 2020 a pornit peste 39 de cauze penale de escrocherie de pe cardurile bancare. Din acest considerent astăzi Inspectoratul de Poliție Bălți a dat startul unei campanii de informare a cetățenilor despre aceste cazuri. Totodată a fost realizat un spot video care va fi difuzat pe toate sursele mass-media locale și naționale.De asemenea vor fi împărțite pliante informative fiecărui cetățean din or. Bălți”, a adăugat Eugenia Molceanov, ofițer de presă a Inspectoratului de Poliție Bălți.

Reprezentanții băncilor recomandă persoanelor să se aboneze la SMS Banking pentru a primi, în timp real, notificări despre tranzacțiile care se efectuează de pe card și pentru a putea telefona serviciul clienți și a-și salva banii.

În ultima perioadă la noi la bancă sunt foarte multe cazuri de fraude prin intermediul cardurilor bancare. Banca a intervenit foarte promt, noi am dat start unei campanii de informare a clienților, primul pas care l-am făcut, am informat clienții prin sms, al doilea pas am informat și clienții care dețin adresă de mail, prin poșta electronică și am dat start de informare chiar la ghișeele băncii”, susține Iurie Beșliu, director sucursala Moldinconbank Bălți.

Din numărul total de cauze penale, 27 dosare au fost calificate drept furt, iar 12 cauze au fost clasificate ca escrocherie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata